Nemački pristup

 

• Controller Akademie Minhen

• International Group of Controlling

• Menadžment Centar u Srbiji

 

 

CONTROLLER AKADEMIE MINHEN (CA)

Najveća specijalizovana kompanija za trening controllera

Controller Akademie je trening institut koji je osnovao Albrecht Deyhle 1971. godine. CA je prvenstveno fokusirana na controllere. CA je koncentrisana na kontinuelnu edukaciju controllera, kako kroz otvorene tako i kroz in-house obuke. CA smatra da je kontinuelno učenje u polju controllinga proces konstantnog učenja i “brušenja” veština. Kao u sportu, najbolji su oni koji najviše treniraju!

40.000 nemačkih controllera je prošlo obuke Controller Akademie Minhen

Controller Akademie je standard za controllere u Nemačkoj. Iako u Nemačkoj ne postoji zvanje “ovlašćeni controller”, u praksi svaki controller prolazi 5-delni Diploma program Controller Akademie. Trenerska filozofija Controller Akademie ima 4 dela:

 

Diploma program od 5 treninga je standard za nemačke controllere

Controller Akademie Munich je najpoznatija po Diploma programu koji se sastoji od 5 treninga. MCB je jedina kompanija izvan Nemačke koja ima licencu za izvođenje svih 5 treninga. Osnovni treninzi Akademije controllinga koji se izvode na srpskom su:

 

INTERNATIONAL GROUP OF CONTROLLING (IGC)

 

IGC uspostavlja standarde u controllingu

International Group of Controlling (IGC) je međunarodna organizacija za razvoj controllinga. Osnovna misija IGC je promocija funkcije controllinga, uspostavljanje opšte prihvaćenih standarda u controllingu kao i razvoj koncepta controllinga. IGC radi na razvoju međunarodnih standarda iz controllinga:

 

IGC je definisao misiju controllinga

Misija controllinga je definisana od strane IGC. Prva definicija misije controllinge je važila od 2002. do 2013. i kod nje je fokus bio na transparentnosti i procesu koordinacije ciljeva. Druga misija controllinga je objavljena 2013. U njoj je veći fokus dat na predviđanje budućnosti, procenama rizika kao i ulozi controllera kao biznis partnera.

 

Misija controllinga (2002-2013)

Controlleri dizajniraju i održavaju proces definisanja ciljeva, planiranja i controllinga i imaju zajedničku odgovornost sa menadžmentom za ostvarivanje ciljeva. To znači:

 

Misija controllinga (2013-)

Controlleri su partneri menadžera i daju značajan doprinos održivom uspehu kompanije. Controlleri…

 Obe misije controllinga možeš da preuzmeš na sledećem linku.

 

Menadžment Centar Beograd je jedini član IGC iz Srbije

Menadžment Centar Beograd je član IGC-a od 2011. godine. Naša filozofija controllinga je u skladu sa IGC standardima.

 

 

DIN SPEC 1086 (STANDARDI U CONTROLLINGU)

Nemački standardi u controllingu

Nemački Institut za normiranje je objavio Standarde kvaliteta u controllingu (DIN SPEC 1086). Standardi su usaglašeni sa IGC. MCB je preveo i objavio nemačke DIN standarde na srpski. Ako želite da preuzmete standarde na srpskom kliknite na sledeći link.