404 Not Found


nginx2.KONGRES CONTROLLERA 2014.

 

• 300 controllera na jednom mestu

• 8 govornika koji su isključivo iz prakse, 2 iz inostranstva

• Centralni događaj za controlling u Srbiji

 

 

 

 

Na 2. ICV Kongresu controllera je prisustvovalo 300 controllera i finansijskih direktora. Kongres je održan u Beogradu, 20.5. 2014. u hotelu Crowne Plaza. Zvaničan moto Kongresa je bio FUNKY CONTROLLING (funky=moderan, nov, inovativan, neočekivan…). Na Kongresu smo imali 8 sjajnih govornika iz prakse, koji su podelili svoje znanje sa kolegama.

 

1. Bjarte Bogsnes, Vice President Performance Management Development, STATOIL ASA

Bjarte je glavni controller norveške naftne kompanije STATOIL, koja je 30 puta veća od NIS a.d. Bjarte je govorio o konceptu Beyond Budgeting. Koncept Beyond Budgeting podrazumeva da kompanija nema proces budžetiranja. To znači da oni nemaju fiksne planove i da ne postoji proces izrade budžeta koji obično počinje u septembru i završava se u decembru. Bjarteovu kompletnu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

2. Marija Švigir, psiholog, MENADŽMENT CENTAR BEOGRAD

Marija je govorila o psihologiji u controllingu.  Potrudila je da nam ono što je pričala pokaze i vizuelno. Pokazala i dva filma o govoru tela. Marija je svoju priču odmah primenila u praksi uz pomoć učesnice Kongresa. Marijinu kompletnu prezentaciju možete da pogledate na sledećem linku.

 

 

 

3. Slobodan Žepinić, finansijski direktor, HENKEL

Slobodan je izazvao dosta polemike i pitanja oko Shared Service-a (“zajedničke službe”). U Henkelu postoje Service Shared Centri (SSC) u Češkoj i na Filipinima, gde su smeštene zajedničke službe za ceo Henkel. Obično su to IT, knjigovodstvo, HR i sl. Slobodan nam je otkrio da se knjigovodstvo u Henkelu Srbija ne radi u Kruševcu, već na Filipinima. Slobodanovu kompletnu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

4. Denis Petrović, partner, CONTROLLER INSTITUTE AUSTRIA

Denis je objašnjavao kako se menjao fokus strategijskog menadžmenta i controllinga tokom istorije, i to posebno na primeru Austrije. U Austriji svaka državna agencija i ministarstvo ima controlling. Denisovu kompletnu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

5. Natalija Mihajlović, Head of controlling, SIEMENS

Natalija je na početku svoje prezentacije uporedila Funky i Freaky controlling. Funky controlling podrazumeva podršku drugima u ostvarivanju ciljeva. U Freaky controlling vlada nepoverenje i sumnja – svi i sve je predmet kontrole.  Natalijinu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

6. Mina Mićanović, direktor, POSLOVNA INTELIGENCIJA

Mina je osoba iz IT branše.  Iznenađujuće za ljude iz IT sveta, Mina je na izuzetno vizuelan način približila viđenje IT, controllinga i procesa. Mininu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

7. Ivan Dačković, Head of controlling, SOCIETE GENERALE

Ivan nam je opisio jedan (ne)običan dan u poslu controllera.  Na kraju prezentovanja, Ivan nas je iznenadio time što je svoj  šestočlani tim i pozvao na binu. Ivanovu kompletnu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

8. Ivana Milić, finansijski direktor, MICROSOFT

Ivana nam je pokazala kako izgleda veza controllinga, finansija i HR u  kompaniji Microsoft. Ivaninu kompletnu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

Prezentacije možete pogledati na šerovanom folderu ICV Srbija odnosno Slideshare MCB. Fotografije možete pogledati na fejsbuk stranici ICV Srbija.

U Controlling magazinu 01 možete pročitati detalje sa 2. ICV Kongresa, kao i u tekstu na MCB Blogu.