Najčešća pitanja za Data Science Bootcamp

 

Sve što treba da znate pre nego što se prijavite za naš Data Science Bootcamp.

 

Preuzmi brošuru

VREDNOST, STIPENDIJE, KREDITI

1. Kolika je vrednost Data Science Bootcamp ?

Vrednost je 4.900 EUR + PDV za jednog učesnika. Vrednost se odnosi na kompletan Data Science Bootcamp u trajanju od 400 sati učenja (10 nedelja full-time odnosno 24 nedelje part-time).

 

2. Da li postoje neke stipendije?

Pojedine kompanije koje su naši partneri, nude stipendije za polaznike. Obratite nam se direktno za pomoć oko stipendija.

 

3. Kakve uslove plaćanja nudite? Kolike su rate i kakav je plan plaćanja?

Bootcamp možete platiti u celosti pre početka i u tom slučaju dobijate 3% popusta. Bootcamp možete platiti i u dve jednake rate: 50% pred početak bootcampa i 50% posle 4 nedelje rada.

 

4. Da li ima i drugih mogućnosti finansiranja, kao što su bankarski krediti i slično?

Naša partnerska banka, Banka Intesa Beograd, nudi posebne uslove za kreditiranje naših polaznika. Obratite nam se direktno za pomoć oko kredita.

 

PRIJAVA, SELEKCIJA, UPIS

5. Kako mogu da se prijavim za kurs?

Da biste se prijavili za Data Science Bootcamp, dovoljno je da nam se javite na office@mcb.rs ili +381 63 8500 991 (Mobilni, Viber, WhatsApp). Potom ćemo vam zakazati preliminarni razgovor (preko Zoom-a ili na licu mesta) da bismo detaljnije razumeli vaše ciljeve.

 

6. Kako ćete oceniti moju prijavu?

U razgovoru sa vama bitna nam je samo jedna stvar: motivacija. Naš bootcamp je veoma intenzivan, brzog tempa i zahtevan, i za upis ćemo izabrati samo najmotivisanije polaznike. Postarajte se da nam u razgovoru pojasnite zašto želite da pohađate Data Science Bootcamp – što nam više detalja date, to veću šansu imate da budete izabrani za upis.

 

7. Šta je tema razgovora?

Ako se prijavite za naš Data Science Bootcamp, naš direktor programa će zajedno sa vama da proveri nivo vaših veština iz programiranja i matematike koje su preduslov za kurs jer kurs predstavlja nadogradnju tih osnova. Veoma brzo posle razgovora, dobićete obaveštenje da li ste uspešno prošli razgovor i koji su sledeći koraci.

 

8. Koji su sledeći koraci posle razgovora? Da li se vrše neke procene?

Ako posle razgovora budete izabrani, imaćete potom nekoliko dana da se obavi vaša onlajn procena, za koju je potrebno oko 1 sat kako bi se proverilo da li posedujete preporučene veštine iz matematike i programiranja da biste pohađali bootcamp, ili vam je potrebna pomoć da steknete potrebne veštine pre nego što nam se pridružite.

 

9. Kako ću znati da li sam primljen?

Ako uspešno prođete razgovor s našim direktorom programa, to znači da imate i motivaciju i neophodne veštine. Čestitamo, sad se možete uključiti u Data Science Bootcamp! Naš direktor programa će vam se ponovo javiti s ugovorom i poslati vam pripremni rad koji treba da obavite pre početka kursa.

 

10. Da li mogu da se prijavim na listu čekanja ako je neka sesija popunjena?

Veoma se retko dešava da kandidati ”napuste brod“ kad budu primljeni na kurs. Ipak, za slučaj da se to desi, mi uvek pravimo listu čekanja kad se bootcamp-ovi popune!

 

11. Kada će se održati sledeće sesije?

Prijave obično počinjemo da primamo 4 do 5 meseci unapred. Datume narednih grupa sesija možete videti na strani MCB-a. Ako imate bilo kakve nedoumice, slobodno se
obratite direktoru programa. On će vam rado odgovoriti na sva pitanja i kontaktirati s vama čim počnemo da primamo prijave za narednu grupu sesija.

 

PROFIL POLAZNIKA

12. Nemam nikakvo tehničko predznanje, da li mogu da se prijavim za kurs?

Za Data Science Bootcamp je neophodno osnovno znanje iz programiranja i matematike. I pored toga, ukoliko ste motivisani, možemo vam pomoći da steknete potrebne veštine pre nego što nam se pridružite, i zato se svakako obratite našim savetnicima.

 

13. Koliko dobro treba da znam programiranje?

Pa, trebalo bi da znate dovoljno o vrstama podataka i promenljivama, uslovima, petljama, funkcijama i strukturama podataka kao što su nizovi i rečnici (koji se u nekim programskim jezicima zovu i heševi). Ako poznajete te teme iz drugih jezika osim Python-a (kao što su Ruby, JavaScript, C++, VBA itd.), onda imate odgovarajuće preduslove za programiranje!

 

14. Koliko dobro treba da znam matematiku?

Da biste uspešno pohađali naš Data Science Bootcamp, preporučujemo minimalan nivo znanja iz matematike i poznavanje koncepata koji se obrađuju u srednjoj školi. Od vas očekujemo dovoljno poznavanje funkcija, izvoda funkcija i sistema linearnih jednačina. Da biste bili potpuno spremni, pre početka bootcamp-a daćemo vam da obavite malo dodatnogpripremnog rada kako biste osvežili znanje o svim tim konceptima, kao i da biste stekli naprednije znanje iz linearne algebre i statistike.

 

15. Da li postoji tipičan profil polaznika MCB-ovih kurseva?

Svi naši polaznici imaju veoma različite profile. Imaju između 18 i 55 godina, i svi dele istu radoznalost i entuzijazam za programiranje i podatke. Svi oni dolaze iz različitih obrazovnih sfera: studenti, marketari, inženjeri, stručnjaci za prodaju, pravnici, novinari, arhitekte, muzičari, programeri… Iz tog razloga, provesti 10 nedelja u MCB-u ne samo što predstavlja jedno fantastično ljudsko iskustvo nego vam i pomaže da izgradite izvanrednu mrežu kontakata za život posle bootcamp-a da biste nastavili da učite i pronalazili sjajne prilike za zaposlenje ili frilens rad ili da napravite svoj startap!

 

16. Imam manje od 18 godina, da li mogu da se prijavim?

Da biste se upisali na kurs, morate imati 18 godina. Međutim, možete se prijaviti ako imate 17 godina ukoliko ćete napuniti 18 pre početka bootcamp-a.

 

17. Imam preko 50 godina, da li bih mogao da se prijavim?

I ranije smo imali polaznike starije od 50 godina, i oni su uspeli da nauče data science i da započnu novu karijeru kao i svi ostali. Starost ne igra nikakvu ulogu u procesu regrutacije radi upisa na kurs, jedino što uzimamo u obzir je vaša posvećenost i motivacija.

 

18. Trenutno nemam nikakvu ideju za završni projekat na kom bih radio. Da li je to problem?

Ne brinite za to! Polaznici koji imaju neki projekat pozivaju se da prezentuju svoju ideju tokom bootcamp-a, dok su oni koji nemaju projekat dobrodošli da se pridruže njihovom timu.

 

19. Na kom jeziku se drži bootcamp?

Bootcamp se drži na srpskom. Ukoliko postoji interesovanje, bootcamp se može držati i na engleskom.

 

20. Da li mi treba laptop?

Svaki polaznik mora imati laptop. Trebaće vam Linux ili Mac OS X, ali ako imate samo Windows, ne brinite, već prvog dana ćete naučiti kako da instalirate Linux. Microsoft Surface ili Apple iPad nisu prihvatljivi. To nisu pravi kompjuteri. Ako vam je potreban savet šta da kupite, molimo da se obratite našem zaposlenima.

 

KALENDAR

21. Kakav je vremenski raspored kursa? Koji je potrebni nivo angažovanja?

Full-time

Part-time

Pored toga, polaznici pre početka bootcamp-a treba da urade domaći zadatak i da pogledaju video-materijal kursa kako bi mogli da maksimalno iskoriste sesiju tako što
će npr. da vežbaju, da komuniciraju s polaznicima iz svoje grupe i da postavljaju pitanja predavačima umesto da samo slušaju predavanje posle radnog dana. Part-time program je zapravo 24-nedeljni maraton! On zahteva od polaznika da budu temeljni, da rade domaće zadatke i da budu čak i posvećeniji nego kod full-time. Imajte u vidu da part-time može da ima pauze za državne praznike.

Part-time bootcamp je dizajniran tako da se uklopi u polaznikov posao s punim radnim vremenom ili druge obaveze tokom radne nedelje, tako što se sesije uživo održavaju uveče ili vikendom. Nedeljni angažman je 16 sati, sa 14 sati zakazanih sesija uživo i 2 sata snimljenih predavanja za gledanje.

 

22. Koja je glavna razlika između MCB-ovog i drugih bootcamp-ova za programiranje?

Dvadeset dve godine iskustva

Pripremamo vas da radite u timu

 

23. Koja je glavna razlika između MCB-ove diplome i diplome fakulteta iz oblasti IT-a?

100% praksa

Fokus na Data science

Fakulteti su odlična baza za bootcamp

Vi ste spremni za posao u Data science oblasti

 

24. Da li vi obezbeđujete smeštaj/ishranu?

Ne obezbeđujemo smeštaj i ishranu. Cena kursa obuhvata samo naknadu za kurs – i neograničene količine čaja, kafe i voća.

 

Preuzmi brošuru

PROGRAM DATA SCIENCE BOOTCAMP-A

25. Šta ću moći da radim po završetku data science bootcamp-a?

Na kraju 10 nedelja (full-time) ili 24 nedelje (part-time), imaćete sve veštine koje su vam potrebne da pokrenete karijeru u data science timu. Posle završenog kursa ćete znati kako da istražujete, čistite i transformišete podatke u praktična zapažanja i kako da implementirate modele mašinskog učenja od početka do kraja u proizvodno okruženje, radeći u timovima s najboljim kompletom alata u klasi.

Tada ćete imati različite mogućnosti:

 

26. Da li ću moći da nađem posao kao data scientist?

Da, naravno, upravo je to cilj MCB bootcamp-a. Naziv radnog mesta ”data scientist“ može se odnositi na veoma različite uloge zavisno od kompanije (startap, kompanija koja se širi, velika kompanija), od proizvoda na kojem radite i od tima kojem ćete se pridružiti. Posle MCB-ovog bootcamp-a moći ćete da konkurišete za poslove analitičara podataka odnosno junior pozicije u IT kompanijama ili u IT sektorima velikih kompanija.

 

 

TRAŽENJE POSLA

27. Da li pružate podršku za razvoj karijere?

Kad se bootcamp završi, naš HR tim će organizovati nedelju karijere (videti stranu ”Nedelja
karijere“) i pomoći vam da se pripremite za razgovore sa HR menadžerima, da upoznate najbolje lokalne regrutere i da se povežete s relevantnim bivšim polaznicima.
Takođe, imaćete pristup kompletnom vodiču za započinjanje vaše karijere u IT oblasti posle kursa: da poboljšate svoj portfolio, da se pripremite za stručne razgovore, da iskoristite našu zajednicu bivših polaznika, ali ćete imati i pristup mnogobrojnim Slack kanalima da pronađete mogućnosti za zaposlenje ili frilens rad.

Naš HR tim će vas predstaviti odgovarajućim kompanijama zavisno od vašeg cilja i upoznaćete se s inspirativnim bivšim polaznicima koji će se vratiti da podele svoja iskustva posle bootcamp-a, npr. o tome kako su našli posao, pokrenuli sopstvenu kompaniju ili karijeru frilensera.

Ovo su dodatne, besplatne HR usluge koje pruža MCB:

 

 

ZA KOMPANIJE I IT REGRUTERE

28. Da li je moguće da podelite kompanijske ponude za posao polaznicima MCB bootcampa?

Da, naravno. Međutim, regrutacija je dugoročan odnos, pa bismo zato voleli da se prvo mi povežemo s vama! Dođite da se upoznamo.

 

29. Da li organizujete događaje za regrutaciju i predstavljanje kompanija?

Da! Od redovnih događaja do odličnih radionica za promovisanje kulture vaše kompanije, i voleli bismo da uz kafu porazgovaramo o najboljem formatu koji odgovara vašoj kompaniji. Kontaktirajte s nama da nam kažete nešto više o sebi i da se pridružite našoj mreži zapošljavanja!

Preuzmi brošuru