404 Not Found


nginx

ACCA (udruženje sertifikovanih računovođa Velike Britanije)

ACCA je udruženje sertifikovanih računovođa sa sedištem u Velikoj Britaniji (Association of Chartered Certified Accountants). ACCA je pandan srpskom Savezu računovođa i revizora Srbije (www.srrs.rs). ACCA je najveća organizacija profesionalnih sertifikovanih računovođa na svetu i ima oko 154.000 članova. ACCA izdaje sertifikat za Chartered Certified Accountants (ovlašćeni računovođa). Da bi dobili sertifikat potrebno je da položite 10-ak veoma ozbiljnih i zahtevnih ispita iz računovodstva i srodnih oblasti. Polaganje je isključivo pismeno, na engleskom, kao i ovlašćenim centrima kao što je British Council. Obično je potrebno dve godine intezivnog rada da se završi ACCA. Što se tiče ulaznih kvalifikacija (stepen stručne spreme) ne postoje nikakvi posebni zahtevi. Ako bi poredili težinu završavanja ACCA u odnosu na Ekonomski fakultet, moja procena je da je polaganje ACCA po težini jednako 2-godišnjoj poslediplomskoj specijalizaciji (magistarski, 7. godina fakulteta i sl.). Više informacija o ACCA možete pronaći na www.accaglobal.com.

ACCA sertifikat nije međunarodno priznat jer ne postoji svetska međunarodna organizacija za priznavanje. Sa druge strane, ACCA je izuzetno poznat u poslovnom svetu i praktično je postao jedna vrsta (nepriznatog) standarda. ACCA je udruženje sa sedištem u Velikoj Britaniji, a sama Velika Britanija je svetski poznata po svom izvanrednom obrazovnom sistemu (Oksford, Kembridž). U Velikoj Britaniji postoje profesionalni sertifikati i za druge oblasti biznisa, kao što je CIM za Marketing, CIPS za Purchasing and Supply i sl.

ACCA je sertifikat vezan za računovodstvo (šef računovodstva). Sa druge strane, postoje i sertifikati za Upravljačko računovodstvo tj. controlling (management accounting, plan i analiza, controlling). Svi ovi sertifikati (ACCA, CIMA i sl.) se dobijaju na sličan način:

  • Polaže se 10-ak ispita
  • Polaganje je pismeno, na engleskom
  • Potrebno je oko dve godine intezivnog učenja
  • Troškovi su od 2.000 do 5.000 EUR

ACCA je poznat širom sveta, osim u Nemačkoj i SAD. Nemačka i SAD imaju svoja posebna nacionalna profesionalna udruženja iz računovodstva odnosno upravljačkog računovodstva.

 

ACC

Primer ispita za američki CMA Certified Management Accountant za 2013. godinu (www.imanet.org)

ACCA_1

 

Primer programa za Akademiju Controllinga koja je urađena po licenci i sadržaju Diploma programa Controller Akademie Munich. Ovu Akademiju Controllinga na srpskom izvodi Menadžment Centar Beograd.

  

Srodni pojmovi

Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova