404 Not Found


nginx

Controlling process (procesi u controllingu)

Postoji 10 procesa u controllingu koje je definisao IGC International Group of Controlling. Ovih 10 controlling procesa postoji u svim kompanijama, s tim što je kod nekih to kompanija više ili manje sistematski razvijeno. IGC Model procesa controllinga je pojednostavljen opis aktivnosti u procesima utvrđivanja ciljeva, planiranja i kontrole. On definiše input potreban za odvijanje procesa i output koji se prenosi drugim procesima (tačke kontakta). Koristi se za dokumentovanje, analiziranje i saopštavanje procesa controllinga kao i za dodeljivanje uloga i odgovornosti.

 

MCB Menadžment Centar Beograd je izdao dve knjige o procesima controllinga na srpskom:

  • IGC Model prosesa controllinga
  • KPI u Controlling procesima

Controlling process (procesi u controllingu)_1_(R)

Model procesa se zasniva na definiciji controllinga od strane IGC International Group of Controlling i opsegu zadataka i odgovornosti controllera koji je utvrđen u Misiji controllera. Controlling se opisuje kao celokupan poslovni proces utvrđivanja ciljeva, planiranja i kontrole u okviru kompanije. Osim toga, u IGC Modelu procesa controllinga primenjuje se terminologija iz controllerskog rečnika IGC i poštuju se standardi za controlling koje su formulisali IGC i ICV (DIN SPEC 1086).

 

IGC Model procesa controllinga može se koristiti kao standardna mapa za procese controllinga u kompaniji. On u principu nije specifičan ni za delatnost ni za veličinu kompanije, mada se više fokusira na srednje i velike proizvodne kompanije, kao i na dobavljače usluga. Osim toga, on se ne bavi specifičnostima dobavljača finansijskih usluga (banaka i osiguravajućih društava) niti javnih organizacija.

 

IGC Model procesa controllinga pomaže da se procesi controllinga objasne na brz i jednostavan način i kao takav je veoma pogodan da se koristi kao šablon kako za osmišljavanje tako i za analiziranje procesa. Osim toga, on je koristan ukoliko ste controller ili menadžer i treba da ocenite svoje koncepte. I na kraju, kao standardan model procesa controllinga, on može da čini osnovu za napore ka postizanju jedinstvene percepcije šta je controlling.

 

Inače, kompletan controlling je nastao iz procesa 4. Obračun troškova. Gazda je jednostavno hteo da zna koliko ga košta proizvod. Vremenom, kompanije su postale složenije, pa je i controlling postao složeniji. Najveći broj controllera u Srbiji se bavi 5. Izveštajima za menadžment (reporting). Sa druge strane, napredniji controlleri se sve više bave 3. Prognoziranjem (forecastom) odnosno 10. Unapređenjem organizacije, procesa, instrumenata i sistema.

Controlling process (procesi u controllingu)_2_(R)

 

Srodni pojmovi

Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova