10 controllerskih zapovesti

Ovaj materijal je autorski materijal Controller Akademie Munich, odnosno MCB-Menadžment Centra Beograd. Ovo je deo materijala koji polaznici dobijaju na Diploma programu u Minhenu, odnosno MCB Akademiji Controllinga u Beogradu.

  Kada radite na budžetu:

1. Budžet treba da je izazovan i dostižan. Zaposleni neće biti motivisani ako je izazov suviše visoko ili ako je suviše nisko.

2. Za svaku zonu odgovornosti treba da bude samo jedan budžet kao „dogovoreni“. Ako postoji dodatni i „skriveni buždet“, verovatno nijedan budžet neće biti uzet za ozbiljno.

3. Dostizanje budžeta ne znači previše pozitivne varijanse u prodaji i troškovima. Obično to znači da su formirane rezerve u procesu budžetiranja i to obično forsira kratkoročno razmišljanje.

4. Osoba koja je odgovorna za budžet mora da participira u njegovoj pripremi. Samo na takav način on se može identifikovati sa budžetom i osećati se odgovornim za njega.

5. Budžet bi trebalo da se radi „bottom up“, da bi se cilj zaposlenog uklopio u cilj njegovog šefa.  

 Kada radite na analizi varijansa (odstupanja):

6. Budžet i Actual podaci moraju biti sinhronizovani i na isti način prikazani. Jedino na takav način analiza varijansa ima smisla.

7. Poređenje Actual i Budžeta je prvi korak osobe koja je odgovorna za budžet; njegov zadatak je da odluči o korektivnim akcijama u okviru njegove odgovornosti. Takođe, treba da obavesti i druge na koje varijanse utiču.

8. Budžet ne bi trebalo da se menja tokom godine; sa druge strane, analiza varijanse treba da se beleži. U budžetskom procesu važno je da se pridržavamo ciljeva i ujedno da imamo fleksibilnost zbog nepredviđenih situacija.

9. Ako je varijansa viša od dogovorene tolerancije (npr. 10%), osoba zadužena za budžet mora da obavesti svog menadžera. Ovo je posebno važno kada su varijanse takve da značajno utiču na budžet sledeće godine.

10. Varijanse nisu dokaz nečije greške. One treba da se posmatraju kao šansa za učenje; manje je važno da se pitamo „Zašto? (prošlost)“ već je važnije da razmišljamo „Kako ćemo dalje?“ (budućnost)

Ovaj materijal je autorski materijal Controller Akademie Munich, odnosno MCB-Menadžment Centra Beograd. Ovo je deo materijala koji polaznici dobijaju na Diploma programu u Minhenu, odnosno MCB Akademiji Controllinga u Beogradu.