KAKO SE RAČUNA CAPITAL EMPLOYES - UPOSLENI KAPITAL? (www.mcb.rs/free)

Capital Employed je izraz koji se javlja kod računice ROCE i ROACE. Capital Employed se računa iz Bilansa stanja i govori o tome koliko je kompanija angažovala operativnog kapitala (tj. operativnih sredstava). Capital employed se može računati i za deo kompanije kao što je divizija, SBU, profitni centar, distributivni centar.

Kod računice Capital Employed važno je zapamtiti sledeće:

  • sam izraz se zove „capital employed“ i asocira na pasivu tj. desnu stranu Bilansa strana. Sa druge strane, kod praktične računice se uzimaju „sredstva“ tj. analizira se aktiva i leva strana Bilansa stanja.
  • treba uzimati samo operativna sredstva (kupci, zalihe, dobavljači i slično).
  • treba isključiti ne-operativna sredstva a posebno finansijska sredstva (keš, krediti, akcije i sl.)

Capital employed se računa po formuli:

  • Capital Employed = operativna sredstva - operativne obaveze

Najčešća se ova formula svodi na 4 glavne kategorije:

  • Capital Employed = kupci + zalihe + osnovna sredstva - dobavljači

Capital Employed može da se prevede i kao operativna sredstva operating assets. Postoji i izraz Invested Capital (investirani kapital). Invested Capital je praktično jednak Capital Employed s tim što se on računa preko desne strane Bilansa stanja, tj. pasive:

  • Invested Capital = kapital + krediti - keš

Capital employed se koristi kod računice ROCE (Return On Capital Employed). Suština je da kompanija (ili deo kompanije) ima što manja angažovana sredstva, a da ostvaruje što veći profit.

Primer:

FMCG kompanija ima 4 divizije: prehrana, piće, lična higijena, domaćinstvo. Controller je obeležio divizije sa A, B, C, D i izvukao podatke za sve četiri divizije:

Capital_Employed_(uposleni_kapital)_1

Iako divizija B ima najveći EBIT od 40 mEUR, ona najslabije radi. Ona ima velika angažovana sredstva CE od 400 mEUR i njen ROCE je samo 10%. Sa druge strane, divizija D najbolje radi jer je njen ROCE od 25% najviši.

Za detaljnije objašnjenje ovog pojma pogledaj ROI Return On Investments.

Ovaj tekst je preuzet sa linka www.mcb.rs/free. Kompletan tekst u štampanom obliku možeš pronaći u knjizi "Biblija controllinga", Bojana Šćepanovića koju možeš kupiti klikom OVDE.