29 najlošijih kompanija u Srbiji u 2010

  Uh, ovde su mi kompanije platile da dođu na spisak :)

Pored ovog teksta o možda bi bilo zgodno da pogledaš i tekstove:

   

Prvo idemo objašnjenje oko metodologije i odakle ove kompanije na spisku.

Časopis Ekonom:East svake godine izdaje specijalno godišnje izdanje TOP 300. U tom izdanju uzimaju zvanične podatke sa APR (finansijski izveštaji preduzeća), zatim ih malo sređuju, doteruju, šminkaju, bla, bla... i dobijamo pregled TOP 300. Početkom decembra izašao je novi broj sa zvaničnim podacima za 2010 godinu.

U TOP 300 kompanije su sređene po više različitih kriterijuma (prodaja, EBITDA, zaduženost, delatnost...). No, najčešće se gleda – prodaja. Dakle, ako je neko više prodao, onda je on na višem mestu. I obrnuto. Ukoliko želite da vidite koje su najveće kompanije po prodaji, pogledajte sledeći članak (Najveće kompanije u Srbiji).

Napomena oko boja (zeleno, crveno, bez boja). Da bih ti olakšao obojio sam tabelu. Ovde je pregled racio brojeva kao i norma koje sam koristio. Za pojedine racio brojeve (EBITDA) trebalo bi uraditi i korekcije po delatnostima, no... Nema se vremena, pare, žena, mala deca... Mislim da je i ovako izveštaj koristan, zar ne?

Samo objašnjenje oko EBITDA i ROE možeš ronaći na ranijim tekstovima na MCB Blogu. Dovoljno je da klikneš na podvučenu reč EBITDA ili ROE... i ode ti na novi tekst.

  • "RBR" predstavlja redni broj veličine preduzeća po prodaji  u TOP 300.
  • "Ocena" je moja finansijska ocena na osnovu gornjih racio brojeva. 1 je najslabija ocena, a 5 najbolja. Kao u školi :)
  • Iznosi "prodaja", "kapital" i "neto dug" su milionima €
  • "Neto dug" znači koliko kompanija ima kredita (umanjenih za keš)

E sad, ako si shvatio odakle mi ovi podaci (sve su javno dostupni podaci) sada idemo da gledamo i konkretne kompanije. Ako se pitaš zašto su ove kompanije loše u finansijskom smislu, postoji nekoliko bazičnih odgovora:

  • imaju pad prodaje
  • negativan EBITDA
  • previše su zadužene
  • slab ROE

Neke od ovih kompanija su godinama u problemu (JAT, Petrohemija), neke u poslednjih 2-3 godine (Velefarm, Jugohemija), a neke su otišle u stečaj (Pakom, Futura Plus). Takođe, pojedine kompanije su deo stranih multinacionalnih kompanija (BAT, CDE S...) pa onda "bogati tata iz Amerike" daje pare za gubitke.

Ove kompanije su loše u finansijskom smislu. Neke od njih su verovatno dobre u ostalim aspektima poslovanja (tržište, rad sa ljudima, kvalitet proizvoda...) no to nije predmet ovog teksta.  Još jednom da napomenem - ovo su javno dostupni podaci koje svako može da pogleda na APR i koje su same kompanije dostavile. Pa, po onoj Đoletovoj - "ako oni lažu mene, onda i ja lažem vas".

I na kraju malo srednjoškoske literature:

“Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način.”

Da li znate ko je to napisao?

Klikni na sliku da je uveličaš!