5 najboljih Pyhton biblioteka za mašinsko učenje

Sa povećanjem tržišta za pametne proizvode, automobile sa auto-pilotom i druge pametne proizvode, industrija ML je u usponu. Mašinsko učenje je takođe jedan od najistaknutijih alata za smanjenje troškova u skoro svakom sektoru industrije danas. ML biblioteke su dostupne na mnogim programskim jezicima, ali pithon kao jezik koji je najlakši korisniku i koji je jednostavan za upravljanje i koji ima veliku razvojnu zajednicu, najpogodniji je za svrhe mašinskog učenja i zato se mnoge MLbiblioteke pišu na Pithon-u. Takođe, pithon radi besprekorno sa C i C++, tako da se već napisane biblioteke u C/C++ mogu lako proširiti na Pithon.  

1. TENSORFLOW 

Website: https://www.tensorflow.org/ GitHub TensorFlowTensorFlov je biblioteka koju je razvio tim Google Brain za primarnu namenu dubokog učenja i neuronskih mreža. Omogućava laku distribuciju rada na više CPU jezgara ili GPU jezgara, a može čak i da distribuira rad na više GPU-ova. TensorFlov koristi Tenzore za ovu svrhu. Tenzori se mogu definisati kao kontejner koji može da skladišti N-dimenzionalne podatke zajedno sa svojim linearnim operacijama. Iako je spreman za proizvodnju i podržava učenje pojačanja zajedno sa neuronskim mrežama, nije komercijalno podržan, što znači da se bilo koji nedostatak greške može rešiti samo uz pomoć zajednice.  

2. NUMPY

Website: https://numpy.org/ Github Numpy Napravljen na vrhu starije biblioteke Numeric, Numpi se koristi za rukovanje višedimenzionalnim podacima i složenim matematičkim funkcijama. Numpi je brz računarska biblioteka koja može da rukuje zadacima i funkcijama u rasponu od osnovnih gebra do Furijeovih transformacija, nasumičnih simulacija i manipulacija oblikom. Ova biblioteka je napisana u jeziku C, što joj daje prednost u odnosu na standardno pithon-built-insekuencing. Numpi nizovi su bolji od serije panda u termof indeksiranju, a Numpi radi bolje ako je broj zapisa manji od 50k. NumPiarrai-i su učitani u jedan CPU što može da izazove sporost u obradi u odnosu na nove alternative kao što su Tensorflov, Dask ili JAKS, ali ipak učenje Numpiisverieasi-a i to je jedna od najpopularnijih biblioteka za ulazak u svet MachineLearningvorld.  

3. NATURAL LANGUAGE TOOLKIT (NLTK)

Website: https://www.nltk.org/ Github NATURAL LANGUAGE TOOLKIT (NLTK) NLTK je široko korišćena biblioteka za klasifikaciju teksta i obradu prirodnog jezika. Izvodi osnovnu reč, lematizaciju, tokenizaciju i pretraživanje ključnih reči u dokumentima. Biblioteka se dalje može koristiti za analizu raspoloženja, razumevanje filmskih kritika, pregleda hrane, klasifikatora teksta, proveru i cenzuru vulgarizovanih reči iz komentara, rudarenje teksta i mnoge druge operacije vezane za ljudski jezik. Širi obim njegove upotrebe uključuje čet-botove sa veštačkom inteligencijom, kojima je potrebna obrada teksta da bi obučili svoje modele da identifikuju i takođe kreiraju rečenice važne za interakciju mašina i ljudi u predstojećoj budućnosti.  

4. PANDAS

Website: https://pandas.pydata.org/ panda Biblioteka je napisana u Pithon Veb okviru i koristi se za manipulaciju podacima za numeričke podatke i vremenske serije. Koristi okvire podataka i serije za definisanje trodimenzionalnih i dvodimenzionalnih podataka. Takođe pruža opcije za indeksiranje velikih podataka za brzu pretragu u velikim skupovima podataka. Dobro je poznat po mogućnostima preoblikovanja podataka, okretanja na osi koju definiše korisnik, rukovanju nedostajućim podacima, spajanju i spajanju skupova podataka i opcijama za filtriranje podataka. Pandasis je veoma koristan i veoma brz sa velikim skupovima podataka. Njegova brzina premašuje brzinu Numpi-a kada su zapisi više od 50k. To je najbolja biblioteka kada je u pitanju čišćenje podataka jer pruža interaktivnost kao što je Ekcel i brzinu kao Numpi. To je takođe jedna od retkih ML biblioteka koje mogu da se bave DateTime-om bez ikakve pomoći spoljnih biblioteka i takođe sa minimalnim kodom sa standardnim kvalitetom pithoncode-a. Kao što svi znamo, najznačajniji deo analize podataka i ML je čišćenje, obrada i analiza podataka gde Pandas pomaže veoma efikasno.  

5. SCIKIT-LEARN

Website: https://scikit-learn.org/ Github SCIKIT-LEARN Scikit-learn je uglavnom fokusiran na različite koncepte modeliranja podataka kao što su regresija, klasifikacija, grupisanje, izbor modela, itd. Biblioteka je napisana na vrhuNumpi, Scipi i matplotlib. To je biblioteka otvorenog koda i komercijalno upotrebljiva biblioteka koju je takođe vrlo lako razumeti. Ima laku integraciju koju druge MLbiblioteke kao što su Numpi i Pandas za analizu i Plotli za crtanje grafičkih podataka format za potrebe vizuelizacije. Ova biblioteka pomaže kako u učenju pod nadzorom tako iu učenju bez nadzora.