7 vrsta moći – koje vi koristite?

    Da li ste nekada pomislili kako nemate moć da nešto promenite, da utičete na neke odluke? Ako jeste, pogrešili ste. Svako ima moć. Svako. I vi.   moć   Definicija moći koju možemo pronaći kaže: „Moć je sposobnost pojedinca ili grupe da ostvaruje svoje interese i zahteve čak iako im se drugi protive“. U suštini, kada nešto želimo, koristimo našu moć da bismo to i dobili. Moć nije loša stvar. Pitanje je samo kada i kako koristimo moć. Koji su to slučajevi kada moć ima negativnu konotaciju?
  • Kada je koristi osoba koja nema pravu moć.
  • Kada se koristi pogrešna moć da bi se ostvarili rezultati.
  • Kada se moć koristi kada ne treba.
Postoji 7 tipova moći na poslu i verovatno ste ih sve već videli.
  1. Prinudna moć se vezuje za ljude koji su u poziciji da kazne druge. Oni koji koriste ovu moć ustvari plaše druge. Stvari koje traže, drugi rade samo iz straha od mogućih posledica.
  2. Moć veza-konekcija svoje uporište ima u ljudima koje znate. Ako poznajete osobe na visokom položaju, ljudi će uraditi zadatke za vas samo iz tog razloga.
  3. Ekspertska moć se zasniva na znanju, ekspertizi određene osobe. Ne mora se uvek vezivati za titulu koju osoba ima ispred svog imena, već i za neke „obične“ stvari. Često se dešava da osobe koje su stručnjaci, ne žele svoje znanje da dele, baš iz straha od gubitka moći.
  4. Moć informacija poseduju osobe koje imaju pristup važnim informacijama. Osoba koja dolazi do informacija, ali ih i čuva, postaje veoma moćna.
  5. Legitimna, zakonska moć proizilazi iz pozicije na kojoj se osoba nalazi. Ona je u vezi sa poslom, odgovornostima i ovlašćenjima osobe. Ovakva moć zove se i moć pozicije/položaja.
  6. Moć popularnosti imaju osobe koju su omiljene u društvu. Biti popularan je veoma jaka moć. Zbog toga mnogi i žele da budu popularni.
  7. Ucenjivačka moć se zasniva na sposobnosti i mogućnosti osobe da nagrade druge. Nagrade mogu biti zanimljivi i izazovni zadaci, kao i novac ili beneficije.
Kao što možemo da vidimo, moć se može manifestovati na više načina. Zbog toga je važno da shvatimo da svi mi imamo moć. Jednu vrstu moći možemo imati na poslu, drugu u porodici, treću u društvu. Razmislite koju moć imate na poslu i kako pokušavate da utičete na druge. Možda vam ovo pomogne ne samo da upoznate sebe, da spoznate koje moći vi koristite, već i da shvatite koju moć drugi koriste na vama :) Preuzeto sa http://mlcic.rs/