BEZ MANIPULACIJA. Izveštaji za Menadžment, Bojan Šćepanović

   

Grafikoni služe kao vizuelno sredstvo za poređenje numeričkih vrednosti. Ako se izabere pogrešno skaliranje, ti prikazi nisu pogodni da objasne stvarne odnose ili to čine samo u ograničenoj meri.

 
  • Koristi ispravnu vizuelizaciju, ne seci Y-osu

 

Pod pretpostavkom da grafikon treba da potpomogne poređenje numeričkih vrednosti, jasno je da to poređenje ne treba otežati korišćenjem nepravilno podešenih osa. U tom slučaju, grafikon nije “netačan”, već poruka koja se saopštava tim grafikonom ne odgovara numeričkim vrednostima na kojima se zasniva.

 

Untitled

 
  • Koristi ispravnu vizuelizaciju, ne uništavaj elemente grafikona

 

Ono što važi za “sečenje” osa važi i za “sečenje” stubića. Sečeni stubići ili trake onemogućavaju pravilno vizuelno poređenje.

 

ja

 
  • Koristi 2D za poređenje površina, ne koristi 3D

 

Numeričke vrednosti se prikazuju kao površina npr. kada treba prikazati tri nezavisne vrednosti u obliku portfolia u dvodimenzionalnom prostoru zbog toga što se u suprotnom ne bi pravilno prikazale velike razlike u vrednosti. Ako se ove veličine površina tačno izračunaju i prikažu kao veliki krug lopti, njihove proporcije više ne bi bile tačne.

 

ss

 
  • Koristi uniformisane opsege kod distribucije

 

Ako opseg u okviru jedne distribucije nije jednak, stepen vizuelne uporedivosti na tom prikazu biće izuzetno ograničen, ako ne i nemoguć.

 

sss

 
  • Koristi kreativne grafikone kada porediš ekstremne vrednosti

 

Na raspolaganju su oblici prikaza za upoređivanje ekstremnih vrednosti, što omogućava da se poređenja prikažu u dvodimenzionalnom ili trodimenzionalnom prostoru.

 

sasasasasasa

 

Ovaj tekst je preuzet iz knjige "Izveštaji za Menadžment", Bojan Šćepanović. Knjigu možete naručiti preko ovog linka. 

MCB blog-Controlling magazin 03-Izvestaji-za-menadzment-SUCESS-korice