CAPEX Controlling – Da li se isplati da uložim u novi proizvod? (29. ICV Srbija sastanak)

U ponedeljak, 26. septembra 2016. godine, u hotelu Holiday Inn, održan je 29. ICV sastanak. Tema sastanka je bila „CAPEX Controlling – Da li se isplati da uložim u novi proizvod?“, a na sastanku je bilo više od 100 controllera.

Contolleri

Sastanak je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment centra Beograd. Bojan je na samom počeku podsetio prisutne šta je suština controllinga, kada i gde je isti nastao, ali i kako je controlling stigao u Srbiju. Usledio je kratak opis 10 IGC procesa controllinga, sa posebnim osvrtom na CAPEX, što je bila i glavna tema ICV sastanka.

BRK_9397

Bojan je naveo pod kojim sve nazivima se CAPEX može sresti u relevantnoj literaturi i praksi, koje su to 4 vrste CAPEX-a i razliku između ekonomskog i finansijskog toka projekta („od izvora dva putića“).

U nastavku, usledio je Bojanov „orkestrirani“ speed networking, na opšte iznenađenje svih prisutnih. Prisutni su imali priliku da se upoznaju i razmene kontakte i da se pripreme za predstojeću vežbu.

speednet

Controlleri su imali interesantan zadatak: bilo je potrebno da ocene isplativost projekta – uvođenje nove avio linije, ali bez upotrebe laptopova i Excela.

Prisutni su podeljeni u grupe i imali su 45 minuta da reše ovu vežbu, a ono što se najčešće moglo čuti je: „uh, gde nam je sada Excel“.

vežba

Nakon što se vežba završila, počela je pauza za kafu što je prisutnima pružilo priliku da se druže, steknu nove kontakte, ali i prokomentarišu rezultate. Teme razgovora su bile različite, jedna od njih svakako je bila i nemogućnost da se projekat oceni bez korišćenja Excel-a ili sličnih alata.

lepa lica

Nakon pauze za kafu, Bojan je najavio Miloša Cvetkovića, trenera i konsultanta u Menadžment centru Beograd. Miloš je u narednih sat vremena predstavio Invest for Excel, softver koji u velikoj meri olakšava i ubrzava ocenjivanje isplativosti projekata (CAPEX analizu).

BRK_9715

On je na praktičnom primeru, istom onom koji su gosti pokušali da reše pre pauze, demonstrirao glavne prednosti i mogućnosti softvera. Neke od ključnih su:

  • Analiza profitabilnosti,
Invest1
  • Izračunavanje racija performansi investicije: neto sadašnja vrednost (NPV), interna stopa prinosa (IRR), period povraćaja (payback);
  • Izračunavanje RONA, EVA, DCVA;
  • Komparacija različitih scenarija i investicionih alternativa,
  • Automatska konsolidacija različitih investicija,
  • Analiza osetljivosti,
Invest2
  • Automatsko generisanje izveštaja kao što su bilans stanja ili izveštaj o profitabilnosti,
  • Konverzija različitih valuta,
  • Interfejs na više svetskih jezika ( engleski, nemački, ruski, španski).
  Invest for Excel

Nakon prezentacije softvera, Bojan se zahvalio prisutnima što su se odazvali pozivu i najavio ponovno druženje na jubilarnom, 30. ICV sastanku.