ČEMU SLUŽI FINANSIJSKI PLAN? (www.mcb.rs/free)

Finansijsko planiranje je tu da održava likvidnost i stabilnost firme. U periodu koji traje više od godinu dana zadatak je da se razvije odnos stabilnosti pozajmljenog i sopstvenog kapitala (debt vs equity) u svetlu investicija koje treba da se izvrše i ciljeva firmine izjave o misiji. Zato treba da se razmisli o pitanju da li može da se finansira budućnost kompanije a da se ostane solventan (nezadužen). Osim toga, mora se planirati i koja su finansijska sredstva potrebna i kada u budžetskim godinama. Izveštaj o planiranom cash flow-u je pravi instrument za to - za pravljenje strukturne i strateške likvidnosti.

Postoji nekoliko racio brojeva koji iskazuju zaduženost odnosno stabilnost kompanije.

Najpoznatiji su:

  • Net Debt / Equity
  • Net Debt / EBITDA
  • EBITDA / kamata

Primer

Kompanija Lukoil Beopetrol ima prodaju od 442 mEUR, Net Debt od 38 mEUR i EBITDA od 4 mEUR. Odnos Net Debt / EBITDA je 9,5 što je vrlo visoko. Ukratko, izgleda da je kompanija visoko zadužena i da će teško servisirati kredite koje ima.

U kraćem periodu od godine dana, mora se osigurati, gledanjem u budućnost, da se u svakom trenutku održava likvidnost. Polazeći od bilansu uspeha, od suštinskog je značaja da se planiraju uplate i isplate u skladu sa rokovima plaćanja. Alat koji se ovde koristi je plan likvidnosti kombinovan sa prognozom.

Ovaj tekst je preuzet sa linka www.mcb.rs/free. Kompletan tekst u štampanom obliku možeš pronaći u knjizi "Biblija controllinga", Bojana Šćepanovića koju možeš kupiti klikom OVDE.