CV se ne piše samo kada tražite posao

Većina nas počne da razmišlja o pisanju CV tek onda kada dobiju otkaz, ili iz bilo kog drugog razloga počnu da traže novi posao. Međutim, ovakvo ponašanje je pogrešno. Neophodno je da uvek imate pri ruci najnoviju verziju svoje biografije i da je redovno ažurirate, bez obzira da li tražite posao ili ne. Zašto?

   

MCB- CV

1. Pravila se menjaju

Pravila pisanja radnih biografija se menjaju. Na primer, obrazac koji ste koristili pre pet godina može biti zastareo. Morate stalno biti u toku šta je trenutni standard. Tako potencijalnom poslodavcu pokazujete da se odgovorna osoba koja je u toku sa najnovijim trendovima. Dok uđete u štos sa novim pravilima, izgubićete dragoceno vreme i mnoge poslovne prilike. Zato je bolje da budete spremni.

2. Zapamtite bitne projekte

Ako CV pišemo na svakih nekoliko godina, može se desiti da izostavimo bitne projekte ili zadatke koje smo obavljali. Znate i sami da se, na svakom poslu, veoma često dešava da obavljamo poslove koji nisu u konkretnom opisu radnog mesta. Sve to treba dokumentovati na vreme, pre nego što nam zaboravimo.

3. Nećete podleći žurbi i panici

Postoje mnoge stvari o kojima treba razmišljati kad izgubimo posao. To su otpremnina, novac, budućnost, što je sve propraćeno stresom koji je neminovan. U takvom situaciji ne možemo bistre glave pisati radnu biografiju koja treba da bude kvalitetna i  da privuče pažnju poslodavca.

Čak i da nismo pod stresom, možemo da pogrešimo zbog žurbe.  U želji da nađemo posao što pre, načinićemo mnogobrojne previde u pisanju.

4. Uvek možete da spremno odgovorite na svaku poslovnu ponudu

Poslovna ponuda može iskrsnuti u svakom trenutku. Zamislite situaciju da vam kolega javi za potencijalni posao i kaže: “Pošalji mi CV do večeras”, a vi imate samo neki staru verziju od pre pet godina. Biografija se ne piše za sat ili dva. Pisanje i ažuriranje je proces koji traje neprestano. Morate razmišljati unapred i uvek biti spremni za potencijalnu priliku.

Izvor: www.radniodnos.com