Da li će električna vozila postati standard u budućnosti?

Električna vozila (EV) su vozila na struju i električni motor, a ne konvencionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem na benzin. Električne avenije: Ako vozite automobil koji treba da se napuni gorivom, velike su šanse da vaše vozilo radi na motoru sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE), koji pokreće benzin ili dizel gorivo. Električna vozila imaju bateriju umesto rezervoara za benzin i električni motor umesto ICE. ev Postoji nekoliko tipova električnih vozila, a svi se napajaju malo drugačije:
  • Baterijska električna vozila (BEV) se napajaju električnim baterijama koje se mogu puniti. Ova vozila ne proizvode izduvne gasove i nemaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem.
  • Plug-in hibridna električna vozila (PHEV) pokreću električni motor kao i mali motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Imaju potpuno električni domet od 32 do 96 km i mogu se puniti na stanici za punjenje.
  • Hibridna električna vozila (HEV) imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni motor koji pomaže samo pri malim brzinama. Baterija se puni ili preko motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili rekuperacijom pri kočenju.
  • Električna vozila sa gorivnim ćelijama (FCEV) koriste električne motore. Električna energija se proizvodi u gorivim ćelijama i može se uskladištiti u maloj bafer bateriji.
Automobilska budućnost je električna — McKinsey predviđa da će potražnja za električnim vozilima širom sveta porasti šest puta od 2021. do 2030. Godišnja prodaja jedinica bi se povećala sa 6,5 miliona na otprilike 40 miliona u tom periodu. Poslednjih godina, kriza COVID-19 i rat u Ukrajini ubrzali su zamah održive mobilnosti. Razumevanje električnih vozila i e-mobilnosti može da ilustruje kako ova vozila transformišu industriju i pomažu u dekarbonizaciji planete. evv

Koji je opseg električnih vozila?

Domet je koliko daleko EV može ići pre punjenja, što je važno pitanje za kupce na tržištu električnih vozila. To je zato što trenutno većina električnih vozila može da pređe samo polovinu udaljenosti tipičnog ICE vozila pre punjenja – i zato što su stanice za punjenje još uvek malobrojne, čak i na tržištima koja su prihvatila EV.  

Da li je automobilska budućnost električna?

Jednostavno rečeno, da. Mainstream EV će transformisati automobilsku industriju i pomoći dekarbonizaciji planete. U suštini ne postoji drugo rešenje za dekarbonizaciju putničkog saobraćaja.
  • Regulacija - Nacionalne i opštinske vlade uvele su nove propise i podsticaje da ubrzaju prelazak na održivu mobilnost. Mnoge nacionalne vlade takođe nude subvencije za električna vozila.
  • Ponašanje potrošača - Ljudi više nego ikada prihvataju alternativne, održive opcije mobilnosti.
  • Igrači iz automobilske industrije ubrzavaju razvoj novih koncepata mobilnosti, uključujući električna, povezana, autonomna i zajednička vozila. Ove tehnološke inovacije će pomoći da se smanje troškovi električnih vozila i da električna zajednička mobilnost postane prava alternativa posedovanju automobila.