Da li imate tri obroka dnevno? Ne može svako da napuni svoj tanjir — „nesigurnost u hrani“ je jedan od načina da se opiše taj izazov
Nesigurnost hrane se odnosi na ekonomske i socijalne uslove koji ograničavaju pristup bezbednoj, hranljivoj hrani—i dovoljnim količinama iste.
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, nesigurnost hrane se odnosi na ekonomske i socijalne uslove koji ograničavaju pristup adekvatnoj hrani. Ljudi koji se suočavaju sa nesigurnošću hrane generalno nemaju dovoljno resursa da redovno pristupaju hrani kako bi održali zdrav način života – tako da mogu jesti hranu nižeg kvaliteta ili u potpunosti preskočiti obroke.
Nesigurnost hrane pogađa ljude širom sveta: Aziju, Evropu, Severnu Ameriku, Afriku i šire. Prema Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO), više od 2,3 milijarde ljudi širom sveta nije imalo pristup adekvatnoj hrani 2020.
Rat takođe može uticati na pristup ljudi hrani—u ratnim zonama i van njih. Ukrajina je jedan od šest regiona u svetu, a ruska invazija preti da nagne prehrambeni sistem u globalnu krizu.
Ko je najosetljiviji na nesigurnost hrane?
Svako se može suočiti sa nesigurnošću hrane. FAO procenjuje da se jedna od tri osobe na globalnom nivou suočila sa nesigurnošću hrane u 2020. Organizacija meri različite stepene ozbiljnosti, koristeći Skalu iskustva o nebezbednosti hrane, sa posebnom pažnjom koja se posvećuje umerenoj i ozbiljnoj nesigurnosti hrane. Evo kako definiše svaki:- Umerena nesigurnost u hrani javlja se kada su ljudi primorani da smanje kvalitet ili količinu hrane koju jedu i, zbog nedostatka novca ili drugih resursa, nisu sigurni da će moći da dobiju hranu.
- Nasuprot tome, teška nesigurnost hrane je kada su ljudi potpuno bez hrane; neki u ovoj kategoriji će danima ostati bez hrane. Iako se ljudi u ovoj grupi često nazivaju „gladnima“ – a to je možda ono o čemu većina ljudi misli kada zamišljaju nesigurnost hrane – oni su, u stvari, na krajnjem kraju spektra bezbednosti hrane.
- Umerena i teška nesigurnost hrane je u porastu godinama, ali je pandemija COVID-19 ubrzala rast. 2020. godine, umerena i teška nesigurnost hrane porasla je na 30,4 % na globalnom nivou; 2014. godine iznosio je 22,6 %
- Skoro 12 % ljudi širom sveta (oko 928 miliona) suočilo se sa ozbiljnom nesigurnošću hrane u 2020.
- U Africi, glad pogađa 21 % stanovništva, sa nižim nivoima u Aziji i Latinskoj Americi i na Karibima. Ali samo prema brojevima, Azija čini više od polovine pothranjenih ljudi u svetu (418 miliona), a Afrika više od trećine (282 miliona).
- Dok je nesigurnost u hrani porasla u svim regionima od 2019. do 2020. (čak i u Severnoj Americi i Evropi, što je poraslo po prvi put od početka prikupljanja podataka), neki regioni su zabeležili veći porast od drugih. Najveći rast su zabeležile Latinska Amerika i Karibi, a zatim Afrika.
- Više žena nego muškaraca suočava se sa nesigurnošću hrane. Gledajući na prevalenciju umerene ili teške nesigurnosti hrane, ona je bila 10 odsto veća među ženama nego muškarcima 2020.
- Priuštivost zdrave, hranljive hrane takođe izaziva zabrinutost. U 2019. godini, visoki troškovi, zajedno sa nejednakošću prihoda, značili su da zdrava ishrana ne dolazi u obzir za oko tri milijarde ljudi širom sveta.
- Glavni pokretači nesigurnosti hrane uključivali su sukobe, klimatsku varijabilnost i ekstreme, plus usporavanja ili padove u ekonomijama.