Da li imate tri obroka dnevno? Ne može svako da napuni svoj tanjir — „nesigurnost u hrani“ je jedan od načina da se opiše taj izazov

Nesigurnost hrane se odnosi na ekonomske i socijalne uslove koji ograničavaju pristup bezbednoj, hranljivoj hrani—i dovoljnim količinama iste. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, nesigurnost hrane se odnosi na ekonomske i socijalne uslove koji ograničavaju pristup adekvatnoj hrani. Ljudi koji se suočavaju sa nesigurnošću hrane generalno nemaju dovoljno resursa da redovno pristupaju hrani kako bi održali zdrav način života – tako da mogu jesti hranu nižeg kvaliteta ili u potpunosti preskočiti obroke. Nesigurnost hrane pogađa ljude širom sveta: Aziju, Evropu, Severnu Ameriku, Afriku i šire. Prema Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO), više od 2,3 milijarde ljudi širom sveta nije imalo pristup adekvatnoj hrani 2020. Rat takođe može uticati na pristup ljudi hrani—u ratnim zonama i van njih. Ukrajina je jedan od šest regiona u svetu, a ruska invazija preti da nagne prehrambeni sistem u globalnu krizu.

When-kids-are-hungry-pate-spread-naslovna-1-1106x600-c-default

Ko je najosetljiviji na nesigurnost hrane?

Svako se može suočiti sa nesigurnošću hrane. FAO procenjuje da se jedna od tri osobe na globalnom nivou suočila sa nesigurnošću hrane u 2020. Organizacija meri različite stepene ozbiljnosti, koristeći Skalu iskustva o nebezbednosti hrane, sa posebnom pažnjom koja se posvećuje umerenoj i ozbiljnoj nesigurnosti hrane. Evo kako definiše svaki:
  • Umerena nesigurnost u hrani javlja se kada su ljudi primorani da smanje kvalitet ili količinu hrane koju jedu i, zbog nedostatka novca ili drugih resursa, nisu sigurni da će moći da dobiju hranu.
  • Nasuprot tome, teška nesigurnost hrane je kada su ljudi potpuno bez hrane; neki u ovoj kategoriji će danima ostati bez hrane. Iako se ljudi u ovoj grupi često nazivaju „gladnima“ – a to je možda ono o čemu većina ljudi misli kada zamišljaju nesigurnost hrane – oni su, u stvari, na krajnjem kraju spektra bezbednosti hrane.
Obe ove države se prate u kontekstu napretka ka ciljevima održivog razvoja UN (SDGs); Drugi od 17 ciljeva je „nulta glad“, ili širi cilj suzbijanja gladi, postizanje sigurnosti hrane, poboljšanje ishrane i zalaganje za održivu poljoprivredu. Evo nekoliko kratkih činjenica o globalnoj nesigurnosti hrane iz FAO publikacije Stanje bezbednosti hrane i ishrane u svetu 2021:
  • Umerena i teška nesigurnost hrane je u porastu godinama, ali je pandemija COVID-19 ubrzala rast. 2020. godine, umerena i teška nesigurnost hrane porasla je na 30,4 % na globalnom nivou; 2014. godine iznosio je 22,6 %
  • Skoro 12 % ljudi širom sveta (oko 928 miliona) suočilo se sa ozbiljnom nesigurnošću hrane u 2020.
  • U Africi, glad pogađa 21 % stanovništva, sa nižim nivoima u Aziji i Latinskoj Americi i na Karibima. Ali samo prema brojevima, Azija čini više od polovine pothranjenih ljudi u svetu (418 miliona), a Afrika više od trećine (282 miliona).
  • Dok je nesigurnost u hrani porasla u svim regionima od 2019. do 2020. (čak i u Severnoj Americi i Evropi, što je poraslo po prvi put od početka prikupljanja podataka), neki regioni su zabeležili veći porast od drugih. Najveći rast su zabeležile Latinska Amerika i Karibi, a zatim Afrika.
  • Više žena nego muškaraca suočava se sa nesigurnošću hrane. Gledajući na prevalenciju umerene ili teške nesigurnosti hrane, ona je bila 10 odsto veća među ženama nego muškarcima 2020.
  • Priuštivost zdrave, hranljive hrane takođe izaziva zabrinutost. U 2019. godini, visoki troškovi, zajedno sa nejednakošću prihoda, značili su da zdrava ishrana ne dolazi u obzir za oko tri milijarde ljudi širom sveta.
  • Glavni pokretači nesigurnosti hrane uključivali su sukobe, klimatsku varijabilnost i ekstreme, plus usporavanja ili padove u ekonomijama.

Kako je rat u Ukrajini uticao na globalno snabdevanje hranom?

Ruska invazija na Ukrajinu uzdrmala je nekoliko važnih stubova globalnog snabdevanja hranom. U prošlosti su scenariji ponude i potražnje obično određivali vremenske prilike i druge događaje u vezi sa ponudom. Ali rat ovih razmera u Evropi stvorio je efekat biča u lancu snabdevanja hranom. Pošto su Rusija i Belorusija kritične za izvoz đubriva, rat izaziva sekundarne efekte u drugim državama, uključujući Brazil. Prema Mekinsi analizi, postoji razlog za zabrinutost: čini se da svet — sa izuzetkom Kine — nije spreman za prehrambenu krizu ovih razmera. Gledajući unapred na to kako će rat u Ukrajini uticati na globalni lanac snabdevanja hranom, izgleda da je situacija na pravom putu za scenario ozbiljnog uticaja. To znači propuštenu sezonu sadnje 2022. i prekid budućih sezona sadnje. Pogoršanje izbegličke situacije značilo bi manje raspoložive poljoprivredne radne snage za obavljanje sezone sadnje i žetve. Eskalacija sankcija bi uključivala poljoprivredne proizvode, što znači da zemlje kojima su potrebne više nemaju pristup kritičnim đubrivima i drugim poljoprivrednim dobrima. Ovo bi moglo rezultirati značajnim smanjenjem globalne trgovine hranom, primoravajući zemlje da se oslanjaju na sopstvene rezerve i pooštravanje globalne ponude.

Na koga njviše utiče nesigurnost hrane u SAD?

Dok neki misle o nesigurnosti hrane kao o problemu koji je specifičan za ekonomije u razvoju, mnogi ljudi u Sjedinjenim Državama suočavaju se sa ovim izazovom. Razumevanje nijansi može doneti efikasnija rešenja. Koliko Amerikanaca je nesigurno u hranu? Više od 40 miliona u 2021. godini, prema „Feeding America“, što ukazuje da neke od američkih populacija koje su najviše pogođene nesigurnošću hrane uključuju starije osobe, decu, crne Amerikance, latinoamerikance i one koji žive u ruralnim zajednicama. U drugim regionima, različiti faktori mogu izazvati glad u zajednici. Osnovni uzroci nesigurnosti hrane su složeni, a rešavanje gladi može značiti holističkije rešavanje izazova kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu. To bi moglo dovesti do hvatanja u koštac sa većim društvenim problemima, uključujući siromaštvo, pristupačno stanovanje, zdravstvenu zaštitu, rasizam i niske plate. Oni koji žive u pustinjama sa hranom — oblastima koje imaju ograničene mogućnosti za pristupačnu i zdravu hranu — i čiji stanovnici imaju niska primanja i smanjenu pokretljivost često su u opasnosti da budu nesigurni u pogledu hrane.