Fabrika – Saluti di Italia (Dobri restorani u Beogradu)

   Fabrika  

Nakon prvog talasa od pre tridesetak godina, čini se da nas u poslednje vreme ponovo intenzivno zapljuskuje gastronomski talas iz pravca Apeninskog poluostrva. Svakako na vrhu tog talasa neizbežne su pizze koje preplavljuju grad u verziji "na parče", ali se pojavljuju i ona mesta koja donose zaista autentične i originalne ukuse.

Upravo takav je koncept Fabrike, novootvorene picerije na Vračaru. Prijatan prostor unutra i ušuškana baštica pozornica su na kojoj su glavni akteri italijanski sastojci i specijaliteti istinski oslonjeni na originalne recepture, što donosi zaista poseban i jedinstven šmek i bogatu aromu.

 
Fabrika pizza
Fabrika pizza

Ovog puta krenuli smo od sjajnih brusketa spravljenih na homemade hlebu sa ukusnim nadevom, a potom izabrali: Focaccia di Portofino i Pistoo pizzu. Efektna kombinacija miksa krem sireva, šunke i pesta nas je oduševila i osvojila u ovdašnjoj verziji fokaće, dok je sudar inćuna i milanske salame u društvu gorgonzole bio za nijansu preintenzivan na inače odličnoj podlozi pice koja stiže iz peći na drva.

Kombinacija pizze sa čak 6 sireva ili pak Saporita sa belim lukom, ljutom salamom i rikotom ili Tartufona sa tirolskim špekom i uljem od tartufa inspiracija su za sledeće posete.  
Fabrika jelovnik
Fabrika jelovnik

Jed(i)na, za sada, ali itekako vredna poslastica su nutellone – još jedno(m) specijalno pripremljeno testo punjeno nutelom, hrskavo i vrelo, tek stiglo iz pećnice u kojoj smo ugledali i impozantnu lazanju koja uskoro ulazi u redovnu ponudu. Topla preporuka za sve gurmane, ljubitelje pizze i sve one koji traže i cene originalne ukuse.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Fabrika Nuttelone Fabrika Nuttelone[/caption]
    Požarevačka 13 011 243 2116