TOP 500 IGRAČA: POVEĆANJE PROMETA, SKROMNO ZAPOŠLJAVANJE

a

Najveći igrači uživaju u pogodnostima povoljnih uslova poslovanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi

  • Procvat ekonomije: rast prometa za +4,2%
  • Poljska ponovo pobeđuje, Češka se penje do drugog mesta na rang listi, sledi Mađarska
  • Sektori: 12 od 13 sektora sa porastom prometa, samo su nafta i gas još uvek u nevolji
ekonomski-rast-marker-620x400 2015. je bila dobra godina za Centralnu i Istočnu Evropu. Prosečni rast BDP-a bio je 3,3%, nakon 2,6% u 2014. Privatna potrošnja je u porastu zbog smanjenja nezaposlenosti i povećanja plata. EU fondovi su bili podrška investicijama. Ukratko: CIE je bila suočena sa ekspanzijom ekonomije. Ali kakav je bio učinak najvećih kompanija?

Međunarodna bonitetna kuća Coface predstavlja svoju osmu godišnju studiju o 500 najvećih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi: Coface CIE Top 500. Na rang listi je 500 najvećih preduzeća u regionu po svom prometu i dodatno se analiziraju dalji podaci kao što su broj zaposlenih, okvir preduzeća, sektora i tržišta.

Coface-Siege-Social

"Razvoj na listi 500 najboljih kompanija ilustruje ekonomske uslove u prethodnoj godini - a ona je bila uspešna. Ekonomijama je pogodovao porast domaće potražnje usled rastuće privatne potrošnje, čemu je doprineo i pad nezaposlenosti, kao i rast plata, i povećanje investicija u većini ekonomija. Dobra stopa izvoza zbog postepenog oporavka njene glavne trgovinske destinacije - Evrozone (rast BDP-a od +1,6%) i značajne podrške od strane fondova EU načinila je 2015. godinu zdravom godinom za kompanije“,

a

objašnjava Katarzina Kompovska, region direktor za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije Coface.

a

„Kao rezultat toga, Top 500 kompanija završile su 2015. godinu sa povećanjem prometa i stabilnom stopom zaposlenosti.“

a

Top 500 igrača: povećanje prometa, skromno zapošljavanje

nezaposlenost3 500 najvećih kompanija Centralne i Istočne Evrope povećale su svoj promet za 4,2% do skoro 593 milijardi evra i dostigle ogroman porast u svojim neto profitima za 26,9 milijardi evra (+73,7%). Najveće kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi i dalje su veoma važni poslodavci u regionu. Generalno 4,3% (+0,5%) od ukupne radne snage u regionu je zaposleno u kompanijama u Top 500 CIE, što ima pozitivan efekat na stopu nezaposlenosti.

a

a

Izvor: COFACE Central Europe