Jednostavnost i inovacije - Deseti SAP Forum u Beogradu

Kompanija SAP je početkom oktobra pod sloganom “Inovacija kroz jednostavnost” organizovala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu jedan od najvažnijih poslovnih događaja godine. Na desetom po redu SAP Forumu predstavljeni su novi trendovi i inovacije koje unapređuju poslovne procese.

  [caption id="attachment_11226" align="alignnone" width="550"]10 SAP forum u Beogradu 10 SAP forum u Beogradu[/caption] Tokom ovog događaja, kojem je prisustvovalo oko pet stotina posetilaca, predstavljene su softverske inovacije. U prilog važnosti primene novih rešenja govore i podaci jednog istraživanja po kojem tehnološke inovacije značajno doprinose povećanju prihoda kompanija.

O novim SAP rešenjima najpre je govorio Vojislav Genić, generalni direktor SAP jugoistočna Evropa.

  [caption id="attachment_11227" align="alignnone" width="550"]Vojislav Genić, generalni direktor SAP jugoistočna Evropa Vojislav Genić, generalni direktor SAP jugoistočna Evropa[/caption]  

“Jasno je da se rađa nova populacija potrošača i izazov je komunicirati sa njima jer oni imaju sve informacije, dostupne su im. To nas tera da se stalno razvijamo i da se stvaraju novi modeli poslovanja. Danas imamo takozvanu Y populaciju, ljude koji su rođeni osamdesetih godina. Oni su odrasli u digitalnom dobu, a za petnaest godina će činiti 75 odsto radne snage. To će biti izazov za biznis.

Društvene i socijalne mreže su novi fenomen koji će biti sve moćniji, a one trenutno okupljaju jednu milijardu ljudi. Za nekoliko godina pedeset milijardi uređaja će biti povezano u globalnu mrežu. To je snaga interneta.

Zbog tih generacija i trendova koji dolaze SAP je orijentisan na budućnost. Danas, recimo, ne postoji samo ERP već čitava serija softvera, a skoro svaki od njih radi na HANA platformi. Najveća novina je cloud sistem i mi sada pravimo cloud softver koji će raditi i on premise.

Danas se SAP rešenja koriste u svim sferama. Recimo, ozbiljnu primenu imaju čak i u ugostiteljstvu, pa i fudbalu. Ranije je trener samo na osnovu intuicije i nekog svog opažanja mogao da procenjuje igrače. A danas, na primer, jedan klub iz Nemačke koristi SAP rešenja koja analiziraju sve performanse igrača, čak i na treningu, tako da trener vrlo tačno u svakom trenutku može da ima sve podatke u vezi sa performansama svakog igrača.”

Zatim je Andreas Gretch, regionalni potpredsednik i generalni direktor Poslovne analitike za centralnu i istočnu Evropu, praktično demonstrirao mogućnosti novih softverskih SAP rešenja.

  [caption id="attachment_11225" align="alignnone" width="877"]Andreas Gretch, regionalni potpredsednik i generalni direktor Poslovne analitike za centralnu i istočnu Evropu Andreas Gretch, regionalni potpredsednik i generalni direktor Poslovne analitike za centralnu i istočnu Evropu[/caption]  

“Potreba za platformom HANA javila se zbog sve većeg broja informacija koje se koriste u poslu, a HANA sve to pojednostavljuje. Može da radi sa real-time softverima, dok kod ERP-a postoje ograničenja zbog broja podataka. Sada možemo da učinimo više u smislu analitike u realnom vremenu. Drugi važan element su korisnička iskustva i zahtevi. Imamo nove generacije i ti zahtevi se menjaju.

Veoma važna je i inovacija za harmonizaciju korisničkog interfejsa. Mnogo ljudi koristi Excel za to, ali može i bolje od toga, tako da analitika daje vrednost u svakodnevnom poslovanju. Možete da imate sistem na desktopu ili cloudu i da ga koristite bilo gde.

Imate vizualizaciju i vrlo lako možete da radite sve izveštaje. Takođe i dashboard izveštaj može da se radi. Možete i da šerujete sve dijagrame. Postoji još mnogo mogućnosti koje daju nova softverska rešenja.”

U drugom delu Foruma svoja iskustva u korišćenju SAP softverskih rešenja sa gostima su podelili predstavnici Elektroprivrede Srbije, Naftne industrije Srbije i Valjaonice bakra Sevojno.

Autor teksta je Aleksandar Duković, urednik Controlling magazina.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina 02.