KAKO ANALIZIRATI FINANSIJSKE IZVEŠTAJE ZA 5 MINUTA? (www.mcb.rs/free)

Obično imaš malo vremena u biznisu za donošenje odluka. Nekada imaš i manje od 5 minuta. Da bih ti pomogao, napravio sam alat za 5-minutnu analizu kompanije. Kada primeniš ovaj alat na finansijske izveštaje, dobićeš okvirnu sliku u kakvoj je finansijskoj situaciji kompanija.

 

Postoji kralj racio brojeva koji se zove ROI. Inače, na francuskom se kralj i piše le ROI. Pored ROI, postoje i tri ključne finansijske karakteristike kompanije: profitabilnost, likvidnost, zaduženost. Važno je da pratiš i kakav je rast prodaje. Za svaki od ovih aspekata, ja ti preporučujem po jedan racio broj tako da finalna verzija alata izgleda ovako:

 

Za svaki od ovih racio brojeva možeš da napraviš sefamorčiće – koje su vrednosti dobre, odnosno koje su vrednosti loše. Na primer, ako je rast prodaje 20% onda je to odlična vrednost i semafor je zelen. Ako je EBITDA 1% onda je to loša cifra i semafor je crven. I, sada idemo da primenimo ovaj alat na dve kompanije iz Srbije.

Ovaj tekst je preuzet sa linka www.mcb.rs/free. Kompletan tekst u štampanom obliku možeš pronaći u knjizi "Biblija controllinga", Bojana Šćepanovića koju možeš kupiti klikom OVDE.