Kako postupiti ako mislite da ste žrtva mobinga ili diskriminacije na radnom mjestu?

a

Ako imate osećaj da ste žrtva mobinga, diskriminacije ili da se na vama sprovodi bilo koji način zlostavljanja, pokušajte da učinite sljedeće:

staklena-stijena

Budite strpljivi – ovo je prvo pravilo koje morate slijediti. Put u borbi protiv mobinga je dugačak i težak, pripremite se za borbu u kojoj ćete, na kraju, ipak biti pobjednik.

a Ne mislite da ste jedini – vi ste samo jedan od mnogih u toj situaciji, organizujte se da istrajete. a Ne razmišljajte o bježanju – prva stvar na koju osoba nad kojom se vrši mobing misli jeste kako da pobjegne i oslobodi se stresne situacije, napuštajući posao. Odlučite se za odsustvo sa posla (bolovanje) samo kada je to zaista potrebno. Radije iskoristite godišnji odmor ili neki drugi vid odsustva. a Vodite dnevnik – bilježite datum, vrijeme i događaje sa što je moguće više detalja, bilježite imena svjedoka, bilježite kako se to dogodilo (opis događaja).

_sp-dnevnik-ane-frank

Imajte na umu da se mobingom smatra ne samo incident već i broj, učestalost i naročito namjera zlostavljanja. Čuvajte kopije pisama, e-maila, faksova, poruka, rješenja, zahtjeva koje šaljete ili dobijate od osobe koja vas maltretira.

a

Obratite se za pomoć psihologu ustanove (ukoliko je ima), predstavniku sindikata, osobi koja je zadužena za kadrovske poslove u skladu sa kolektivnim ugovorom i zakonom, Odboru za zdravlje i bezbjednost na radu u svojoj ustanovi.

a

Budite svjesni posljedica, kako psihičkih, tako i fizičkih, koje mobing izaziva na vama. Simptomi mogu biti psihičke prirode (aneksioznost, depresije, napadi panike, itd.), fizičke prirode (nesanica, migrene, gubitak apetita, povećanje apetita, srčane smetnje, smanjenje i gubitak seksualnog nagona itd.) kao i simptomi poremećaja u ponašanju (gubitak samopouzdanja, osjećaj beskorisnosti, gubitak samopoštovanja, itd).

v264711p0

Obratite se najbližem udruženju ili savjetovalištu za mobing. Zatražite od nadležnog ljekara da utvrdi da je pogoršanje zdravstvenog stanja posljedica mobinga-stresa na radnom mjestu. Obavezno kontaktirajte ovlaštenog predstavnika sindikata za vašu opštinu u cilju obavještavanja javnog mnijenja putem sredstava javnog informisanja (pisanih ili elektronskih).

a

a

Izvor: Hidzabposao