KOJI SU SIGNALI RANOG UPOZORAVANJA? (www.mcb.rs/free)

Signali za rano upozoravanje odnosno slabi signali su one informacije koje u pogledu svog porekla i efekata ne mogu da se klasifikuju ni sa kakvom sigurnošću. Po pravilu, radi se o veoma neodređenim i neizvesnim pretpostavkama o budućim promenama u poslovnom okruženju. Što se ranije mogu lokalizovati i kvalifikovati slabi signali, to se ranije mogu preduzeti strateške mere i prepoznati mogućnosti i rizici. Posao je strateški aktivnih controllera da identifikuju indikatore i da ih sistematizuju u sistem za rano upozoravanje.

Primer

Controller je primetio da su, treći mesec zaredom, troškovi električne energije viši za 2% u odnosu na planirane. Controller je krenuo u istraživanje i pronašao je da jedna mašina imala nepotrebno vršno opterećenje koje se moglo izbeći.

Controller je napravio izveštaj za prvi kvartal (1.1-31.03). Profit je na očekivanom nivou, ali forecast do kraja godine (1.4-31.12) pokazuje pad profita od 10%. Controller reaguje i pravi akcioni plan sa menadžerom za izbegavanje pada profita.

Ovaj tekst je preuzet sa linka www.mcb.rs/free. Kompletan tekst u štampanom obliku možeš pronaći u knjizi "Biblija controllinga", Bojana Šćepanovića koju možeš kupiti klikom OVDE.