Kompanije sa najvećim brojem zaposlenih u Srbiji u 2011

 

U nastavku je pregled kompanija koje imaju najveći broj zaposlenih u Srbiji.

Ovih 25 kompanija kompanija zapošljavaju oko 180.000 ljudi - skoro kao moja (republika) Zvezdara :)

  • "Prodaja" je u milionima eura. Na primer, JP PTT Srbija ima prodaju od 212 miliona eura.
  • "Ocena" je moja ocena finansijskog stanja kompanije. Ocene su od 1 (nedovoljan) do 5 (odličan) - kao u pravoj školici... Na primer, Telekom Srbija ima ocenu 4,6 (odličan). Doduše, sada se u školi daju mede, pčelice, bubamare... tako da bi Telekom Srbija dobio nekoliko pčelica. Ko ima školsku decu, znaće o čemu se radi.
 

Često me polaznici pitaju "Koje su dobre kompanije?". Ustvari, njihovo pravo pitanje je "Gde su dobre(visoke) plate ?"  Visoka ocena koju sam ja dao kompaniji ne mora da bude u relaciji sa visokom platom; a i obrnuto - ponekad je kompanija u veoma lošoj finansijskoj situaciji ali ima visoke plate.

Zanimljivo je da posmatrate prodaju i broj zaposlenih. Ako kompanija ima nisku prodaju, a veliki broj zaposlenih - teško da će imati visoke plate. Na primer, G4S SECURE (obezbeđenje) ima prodaju od 24 miliona eura i 2.907 zaposlenih. Ako pretpostavim da je prosečna plata 300€ (sa porezima oko 500€), onda samo za plate treba 17 miliona eura :( Pošto mi je bila zanimljiva firma, pogledao sam njihove bilanse na APR i preračunao da je njihova prosečna plata oko 230€ (24.000 dinara). Brrrr... i nije neka plata.

  [caption id="" align="aligncenter" width="377"]MCB Blog kompanija sa najvećim brojem zaposlenih u Srbiji jpg Izvor podataka: Top 500 (www.nin.rs); apr.gov.rs; proračuni Autora[/caption]