Objašnjenje kako držati javni nastup i prezentaciju

  Posle straha od smrti, strah od javnog nastupa je najveći strah u životu!      

Brrrrr... imate prezentaciju pred 200 ljudi. Kako da je održite? Najbolji način je da slušate tuđe savete. Evo i nekoliko saveta koje sam ja čuo na različitim treninzima:

 
  • Gledaj u oči publike, negde između njihovih obrva
  • Drži zakopčan sako
  • Nemoj da prelaziš snop svetla video-projektora
  • Okreni svoje telo pod uglom od 30 stepena prema publici
  • Kada ti postave pitanje ti se zahvali. Značajno razmisli, zastani par sekundi pa odgovori...
  • Drži ruke pod uglom od 45 stepeni okrenute publici
  • Zamisli da si najveći, najpametniji, najbolji...
  • Diši duboko
Iskreno rečeno - ovo su GLUPOSTI :) Ili, još bolje „kako mali Đokica zamišlja javni nastup“.  

Imao sam preko 800+ treninga i shvatio sam mi ove gornje preporuke malo pomažu. Jednostavno, nisam svoj na svome, ne osećam se dobro, kao da sam glumac a ne normalna osoba. Osećam se kao Pinokio koji je na konopcima a "neko" me pomera. Ako se slučajno pomerim loše - nagrabusio sam!

 

E, zato sam izmislio i svojih 6 "P" pravila. Ako ti se ne sviđaju, nemoj ni njih da se pridržavaš :) No, barem razmisli o svakom od njih. Verovatno će ti malo pomoći u javnom nastupu.

  1. Priprema.

Dobro se pripremi. Nauči tekst napamet, znaj gde su ti slajdovi, pomoćni materijali, vežbe. Nekoliko dana razmišljaj unapred o prezentaciji. Nemoj da se uzdaš u "snalažljivost, srpski mangupluk, improvizacija...". Ronaldo & Mesi treniraju 2x dnevno svaki dan; zato su carevi!

 2. Prirodno.

Budi svoj. Budi normalan. Pričaj normalnim, jednostavnim jezikom. Koristi rečnik koji koristiš svaki dan. Verovao ili ne, ali mi se dogodilo i da sam opsovao na treningu. Nije lepo i ne preporučujem, ali je bilo u kontekstu onoga što sam pričao. I bilo je u mom stilu - niko mi nije zamerio, čak naprotiv. Svi su se slatko nasmejali.

  3. Publika.

Razmisli šta publiku zanima. Koliko ima godina, kojeg su obrazovanja, koji rečnik voli, da li su formalni ili neformalni, iz kojih kompanija dolaze... Kako da se obučeš za njih, kako da govoriš...

  4. Predmet (cilj).

Drži se cilja. Nemoj da se rasplinjuješ. Vrati se na srž prezentacije. Pokušaj da izdvojiš 3 glavne poruke koje želiš da preneseš.

  5. Passion.

„Dečko, malo akcije“. Energija, strast, emocija. Nemoj da si „mrtva riba“ i da očekuješ da ti aplaudiraju. STRAST. Unesi život u prostoriju. Ako treba - skači po prostoriji. Ako treba - popij i Red Bull da dobiješ krila :)

  6. Pozitivno. Osmeh na lice. Nemoj da si tužan. J.... ga, šta može najgore da ti se dogori na prezentaciji?
  • Da ti bude otkopčan šlic? Pa, šta - zakopčaj ga. I to je normalno, i to je za ljude.
  • Da ti pukne čarapa? 99% slušaoca neće da primeti.
  • Da napraviš lapsus? Pa, šta - Bane Vukašinović je imao milion lapsusa i svi smo ga obožavali.
  Šalite se na svoj račun. Kada napravim lapsus ili grešku, moja omiljena rečenica je "O, super... hvala što ste primetili. Samo proveravam da li me pažljivo slušate". Svi se, naravno, nasmeju.     Život je lep i ne treba da se uzbuđuješ oko javnog nastupa. Just do it!