Magija fuzije - restoran Enso

a

Mesto čije je otvaranje svakako obeležilo sam kraj prošle godine, ostavlja u svakom pogledu sjajan utisak. Smešten neposredno do nove lokacije Bitef Art teatra, do hale Pionir, Enso je u svakom pogledu i detaljima, meni je u formi tableta sa koga se poručuje!, moderan restoran gde drvo dodaje toplinu moderno osmišljenom enterijeru.

13266078_479548198917710_3607394652214670015_n

Naravno, ključna stvar je na meniju, odnosno na tanjirima koji se logično i suptilno nadovezuju na fusion koncept, čineći od svakog jela poseban vizuelni i gastro doživljaj, a uz svako jeli sledi i preporuka za uparivanje sa vinom.

Enso-10

U tom su nizu...: thai supa sa kokosovim mlekom, piletinom, korijanderom i limun travom, savršena sašimi tuna u apstraktmnom društvu kulija od kore limuna i krema od spanaća uz wasabi kombinovan sa medom, potpuno senzacionalan „zeka“ – meso zeca konfitirano u pačijoj masti u maštovitoj hrskavoj pratnji turšije i kremastoj kroz sladoleda od banana, karija i jogurta, efektno servirana (u formi kvadra) pačija džigerica na džindžerbredu prelivena redukcijom crvenog vina sa gelom od nara i sladoledom od praziluka i slanine...a sve je ovo tek početak, zapravo uvodni Enso magije.

5-beograd-restoran-enso

U glavnom delu: rolada od jagnjetine poslužena na kremu od karfiola i gelu od nane, suvo staren biftek i „dekonstruisana“ svinjska rebra kuvana 72 sata u vakuumu u vinu, kao i atraktivni „spaljeni“ kraci hobotnice, te mezzalune: homemade spravljena testenina punjena bundevom i bademima poslužena uz flambirani bri sir i bešamel sos sa tartufima u formi pene, a među desertima nežni kolač od mente formiran od četiri sloja uz koji stižu dva sorbea, od jagode i mente, kao i efektan snickers i lucidan limun tart. Vau!

food7

Inače, ime restoran je pojam iz budizma koji označava jednim potezom, rukom nacrtan krug i predstavlja trenutak kada je um slobodan i dozvoljava telu da nesputano stvara. Ovaj krug, na ovom mestu, otvara neke sasvim nove gastro svetove očekujući nespustanost svih vaših čula – slobodno mu se prepustite, doživljaj je sasvim unikatan.

Mitropolita Petra 8

062 594924

a

a

Izvor: Vino i fino