Fino poigravanje finim ukusima - restoran Kabezza

a

Jedno od onih mesta koje pokazuju kako i koliko je i vitalan i razigran autentični beogradski gastro duh, upravo je otvoreno u ulici Svetozara Markovića. Neobično ime, zapravo i najavljuje osnovni koncept (n)ovog restorana: da se stara jela prikažu u novom stilu i svetlu, uz očekivano ukrštanje ukusa sa raznih meridijana.

12800410_778388772295489_5354457514129395498_nKreatori Kabezze su Bojana u kuhinji i Miloš u svemu ostalom, kao više nego iskusni i aktivni učesnici gastro scene već niz godina, a rezultat njihove sinergije je meni na kome se jasno čita poigravanje i formama i aromama, sa idejom da svaka sezona ima svoje favorite inspirisane sezonskim namirnicama. Sam prostor je sasvim minimalistički dizajniran, trenutno sa postavkom radova poznatog dizajnera Slavimira Stojanovića, koncipiran tako da se prijatno osećate i ako ste svratili na doručak ili samo na kafu ili na aperitivo party & tapase.

Kabezza-07

Savršena dobrodošlica stiže u vidu aromatičnog putera i namaza od inćuna na koji se skladno nadovezuje Bojanin čuveni humus sa miksom začinjenih semenki, a potom vrlo zanimljiva kombinacija ukusa kroz karpaćo od marinirane cvekle sa grilovanim kozjim sirom i pireom od jabuke. U nastavku njoke od domaćeg sira sa sušenim paradajzom i orasima, oneobičene hrskavim čvarcima, uz salatau od radiča, matovilca i oraha, a u glavnom delu odlične pačije grudi dimljene aromatičnim biljem u finom „zimskom“ okruženju od pirea od kestena i čatnija sa kruškama.

12751213_1701302716754589_546915164_n

I još su tu pastrmka na salati od pet vrsta pasulja sa musom od rena, pita od junetine sa sladoledom od dižon senfa, konfitirani pileći batak na domaćoj tarani kao insipracija za obavezan sledeći put: Za kraj: kolač od koštunjavog voća sa toplim prelivom na bazi viskija, efekan sudar ukusa i tekstura kao ubedljiva završnica, a kao vrlo prijatna pratnja za šetnju ovdašnjim menijem bilo je vino kuće sa Fruške gore u beloj i roze opciji.

kolac-sa-kostunjavim-660x440

Jednostavno i lako, Kabezza osvaja šarmantnom spontanošću i šarmantnim ukusima, savetujemo da se prepustite tome, prvom prilikom.

Svetozara Markovića 24

069 5223992

a

a

Izvor: Vino i fino