SMANJITE TROŠKOVE U GEMBI! Gemba Kaizen™, Masaaki Imai

 

U ovom kontekstu reč „troškovi“ ne znači smanjenje troškova, već upravljanje troškovima. Kod upravljanja troškovima se nadgledaju procesi razvoja, proizvodnje i prodaje proizvoda ili usluga dobrog kvaliteta dok se istovremeno teži nižim troškovima ili njihovom zadržavanju na ciljnim nivoima. Do smanjenja troškova u gembi treba da dođe usled raznih aktivnosti koje obavlja menadžment. Nažalost, mnogi menadžeri pokušavaju da smanje troškove samo prečicom. Tipične aktivnosti su otpuštanje zaposlenih, restrukturiranje i pritiskanje dobavljača. Takvo smanjivanje troškova uvek ometa proces obezbeđenja kvaliteta i dovodi do pogoršanja kvaliteta.

 

Ali, današnji korisnici su sve zahtevniji. Oni hoće bolji kvalitet po nižoj ceni – sve sa brzom isporukom. Kada na zahtev za nižim cenama odgovorimo samo smanjenjem troškova, uskoro otkrivamo da nestaju kvalitet i brza isporuka.

Upravljanje troškovima obuhvata širok spektar aktivnosti uključujući i: 1. planiranje troškova radi maksimiziranja razlike između troškova i prihoda, 2. opšte smanjenje troškova u gembi i 3. planiranje investicija od strane top menadžmenta.

  1-1-730x484  

Mogućnosti za smanjenje troškova na licu mesta mogu da se izraze kroz muda. Najbolji način da se smanje troškovi u gembi je da se eliminiše prekomerno korišćenje resursa. Da bi se smanjili troškovi, treba istovremeno obaviti sledećih sedam aktivnosti, pri čemu je najvažnija aktivnost poboljšanje kvaliteta. Ostalih šest aktivnosti za smanjenje troškova mogu da se posmatraju kao deo kvaliteta procesa u širem smislu: 1. Poboljšajte kvalitet; 2. Poboljšajte produktivnost; 3. Smanjite zalihe; 4. Skratite proizvodnu liniju; 5. Skratite vreme zastoja mašina; 6. Smanjite prostor; 7. Skratite vreme realizacije.

 

Ti napori za eliminisanje muda će smanjiti ukupne troškove poslovanja.

   

Ovaj tekst je preuzet iz knjige "Gemba Kaizen", Masaaki Imaija. Masaaki Imai je najveći svetski ekspert za implementaciju kaizena, kao i osnivač Kaizen Instituta koji posluje u preko 60 zemalja sveta, a od 2015.godine i u Srbiji. Knjigu možete naručiti preko ovog linka. 

Gemba knjiga