Srbi osvajaju Silikonsku dolinu

 

Malopre sam napravio animiranu sliku koju vidite. Scena je iz Koloseuma u Rimu od pre nekoliko dana. Da bih od HD video klipa napravio GIF, koristio sam Photoshop, Adobe After Effects i Adobe Lightroom, a ovaj proces zahteva veoma brz kompjuter sa ogromnom količinom memorije. Sve ovo, međutim, uradio sam sa zastarelog maminog kompjutera, koji jedva može da otvori Microsoft Word. Sve je radilo brzo i savršeno.

  ceecee  

Na ovom primeru vidi se revolucionarni softver pod nazivom Mainframe 2, koji će uskoro biti otvoren za javnost i dostupan svima. Ovo je startup kompanija iz San Franciska na čelu sa vizionarom Nikolom Božinovićem, koji se tamo nalazi već godinama i ima iza sebe već jednu uspešnu kompaniju, MotionDSP. Kompletan tim za razvoj sastoji se od Srba. Deo tima je u Americi, a deo ovde. Imao sam tu čast da asistiram u razvoju.

Bilo koji program radi iz browsera

Poenta ovog softvera jeste u tome da imate svoj privatni virtuelni kompjuter, sa svim programima i fajlovima, na kome možete da radite gde god da se nalazite. Otvara se iz browsera preko celog ekrana, kao YouTube, i nije potrebno instalirati nikakve dodatne pluginove, sve je čist HTML5. Svi najzahtevniji programi na svetu rade perfektno čak i na najstarijim računarima.

Vaš kompjuter, zapravo, je samo terminal koji prikazuje sliku sa kompjutera koji se nalazi hiljadama kilometara dalje. Taj udaljeni kompjuter izvršava sve proračune, najkompleksniju grafiku, i industrijske procese. Ovo sve radi neuporedivo brže od bilo kog kompjutera koji možete da kupite u radnji, jer se nalazi na cloud tehnologiji – umreženom sistemu od stotina hiljada računara koji zajedno rade kao jedan.

Danas je ceo sistem predstavljen javnosti, a o njemu su već pisali najpoznatiji tehnološki portali poput Venture Beat. Ukoliko ovo bude zaživelo, a verujem da hoće, ovo će biti jedna od najperspektivnijih kompanija na svetu, a Nikola Božinović bi mogao da postane Srbin koji je poznat poput Pupina ili Tesle.

    nikola     Nikola je inače iz Niša. Preporučujem da pročitate jako inspirativan intervju sa Nikolom iz 1996. u vreme Studentskog protesta.   Preuzeto sa sajta www.istokpavlovic.com, decembra 2013.