Šta su liste i petlje u Pythonu?

ph Na Data Science Bootcamp-u se najpre kreće od osnovnih stvari u radu u Pythonu. Već u prvoj oblasti je reč o listama i petljama. Hajde da vidimo koja je njihova konkretna primena. Liste i petlje su dva najosnovnija koncepta u programiranju u Pythonu. Lista predstavlja uređenu kolekciju elemenata i može se sastojati od različitih tipova podataka, dok su petlje konstrukcije koje se koriste za ponavljanje određenog dela koda više puta, na primer za iteriranje kroz listu.

Šta su liste?

Liste su osnovna struktura podataka u Pythonu koja omogućava smeštanje kolekcije elemenata u jednoj promenljivoj. Elementi u listi se razdvajaju zarezima, a cela lista se može kreirati sa zagradama. Na primer, lista celih brojeva bi se mogla kreirati na sledeći način: liste U ovoj listi se nalazi pet celih brojeva: 1, 2, 3, 4 i 5.

Šta su petlje?

Petlje su konstrukcije koje omogućavaju izvršavanje istog koda više puta. Postoje dva tipa petlji u Pythonu:
  • for petlje i
  • while petlje.
For petlja se koristi za iteriranje kroz elemente neke kolekcije, kao što je lista, niz ili rečnik. While petlja se koristi za ponavljanje bloka koda dok je neki uslov ispunjen.   Primeri paralelne upotrebe lista i petlji u Pythonu   Primer 1: Kreiranje liste sa uslovom pomoću petlje   Liste i petlje se često koriste zajedno u Pythonu, jer omogućavaju da se efikasno obradi velika količina podataka. Recimo da imamo listu brojeva od 1 do 10 i da želimo da iz nje izdvojimo samo parne brojeve. Da bismo to uradili, možemo koristiti petlju for koja će iterirati kroz svaki broj u listi, i koristiti if uslov da proveri da li je broj paran. Ako jeste, dodajemo ga u novu listu. Evo jednog primera koda koji prikazuje kako se to može uraditi: pimer1 U ovom kodu prvo kreiramo listu brojeva. Zatim koristimo petlju for da iteriramo kroz sve brojeve u listi. Za svaki broj, proveravamo da li je paran pomoću znaka %. Ako jeste, dodajemo ga u novu listu parni_brojevi koristeći metodu append(). Na kraju ispisujemo novu listu. Kada se kod pokrene, na ekranu će se prikazati: pr1 Ovo je samo jedan primer, ali liste i petlje se mogu koristiti na mnogo načina. Na primer, možete koristiti petlju da prođete kroz svaki element u listi i primenite određenu funkciju na svakom od njih, ili da pronađete najveći ili najmanji element u listi.   Primer 2: Zbrajanje elemenata liste   Pretpostavimo da imamo listu brojeva, i želimo da izračunamo zbir svih brojeva u listi. To možemo uraditi korišćenjem for petlje koja će iterirati kroz sve elemente liste, i sabirati ih. primer2 U ovom kodu, kreiramo listu brojeva pod nazivom brojevi, i inicijalizujemo promenljivu pod nazivom ukupno na 0. Zatim koristimo for petlju da iteriramo kroz svaki broj u listi, i dodamo ga u promenljivu ukupno. Na kraju, ispisujemo vrednost promenljive ukupno.

Zaključak

U ovom članku smo videli šta su liste i petlje u Pythonu i kako se one mogu koristiti zajedno. Kao što je na početku već navedeno i što je potrebno zapamtiti kao objašnjenje i definiciju jeste da su liste osnovna struktura podataka u Pythonu koja omogućava smeštanje kolekcije elemenata u jednoj promenljivoj, dok petlje omogućavaju izvršavanje istog koda više puta. Zajedno, ove dve konstrukcije su moćan alat koji vam omogućava da manipulišete podacima na efikasan način. Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan. Podelite svoje mišljenje na ovu temu u kome ntarima.