SVET MODE: 3 saveta bez kojih nijedan brend ne može

Ne samo da super glamurozni bal Met Gala, modni, društveni i kulturni događaj sezone, ne bi bio uspješan bez ta tri sastojka - bez njih nijedan moderan brend ne bi uspio ubirati prihode i dosegnuti svoju publiku.

h

tejlor svift

h

Domaćini ovogodišnjega super glamuroznog, više modnog nego kul­turnog dogadaja Met Gale ne samo da na sjajan način pred­stavljaju temu spajanja mode i teh­nologije ili ti 'Manus X Machina', već simboliziraju duh modernog vremena. Taylor Swift, kao ovogodišnja domaćica, može se pohvaliti plane­tarnom popularnošću i najvećim brojem fanova na društvenim  mre­žama. Multimilijunski brend Apple, kao  glavni  sponzor  bala,  nameće trendove u svijetu dizajna i tehnolo­gije, a od nedavno se s Apple Wat­chem pokušava pozicionirati kao brend usko povezan s visokom modom. I na kraju, glavni organizator Vogue, kultni modni magazin, još od prošlog stoljeća uspješno nameće trendove u modnom i svijetu celebri­tyja. Bez toga svetog trojstva, tehno­logije, celebrityja i medija, ne samo da ne bi bio uspješan Met Gala ili bilo kakav monderi događaj nalik njemu, već nijedan brend ne bi u modernom svetu uspio ubirati prihode a da ih na ovaj ili onaj način ne inkorporira u svoju strategiju. Met Gala, konkretno, zahvaljujući tim trima sastoj­cima, uspio se na globalnom planu pozicionirati kao bal nad balovima, parada svakojakih modnih, glazbenih i filmskih celebrityja.

s

Od kulture do slavnih

s lily-rose-depp d

Inače, Met Gala, prvi put održan je­ tridesetih  godina  prošlog  stoljeća, imao je za cilj okupiti američku vi­soku klasu koja bi potom donirala određene iznose njujorškom Metro­politan Museumu. Bal je pratila izložba kostima, a sudionici su imali prilike upoznati se s novim bogata­šima i najvećom  kremom  društva koja je velikodušno viškove u blagajni darovala muzeju. Šezdesetih godina Diana Vreeland, urednica Voguea, učinila je dogadaj još glamuroznijim i bogatašima pridružila celebrityje, koji od tada do danas odbrojavaju dane do prvog ponedjeljka u svibnju kada se održava donatorska večera i prigodno prešetavanje crvenim te­pihom. Kad je ozloglašena i nevjero­jatno sposobna urednica američkog Voguea Anna Wintour preuzela palicu organizacije bala, Met Gala pre­tvorio se u gotovo tematski party ča­sopisa Vogue. I premda je muzej pao u drugi plan (rijetki tijekom prijenosa događaja uopće spominju muzejsku postavu ili komentiraju izložbu ko­stima), donatorski iznosi povećali su se u dvoznamenkastim postocima, a medijska pokrivenost, zbog crvenog tepiha, raste iz godine u godinu.

Ove godine, konkretno, Vogue je oda­brao temu 'Manus X Machina: Moda u doba tehnologije', domaćine, spo­menutu Taylor Swift, glumca i glaz­benika Idrisa Elbu i glavnog dizaj­nera u Appleu Jonathana lvea. Inače, Ive je zaslužan za to povezi­vanje brenda Apple s modnim svi­jetom. Naime, Apple Watch odlučio je  predstaviti  publici  tijekom pariskog tjedna mode 2014. te prvi put u povijesti toga tehnološkog brenda sklopio partnerstvo s modnim gi­gantom, Hermesom, i lansirao limi­tiranu ediciju Apple Watch Hermes. Iako izložba komentira dihotomiju mode i tehnologije, na svojevrstan način slavi ručno izrađen haute-couture nasuprot tehnološkoj proi­zvodnji, Appleu to nimalo ne smeta. Iskeširali su ozbiljan novac ne bi li svoj brend vezali uz kultni bal.

d

Papreni iznosi

s

Da je narod zaista gladan tako luksu­znih događaja, svjedoči podatak da se na američkom tržištu vodila žestoka borba koja je televizija, i to prvi put, prenositi događaje s crvenog te­piha, a i da Wintor uspijeva svake go­dine povisiti cijenu stola na večeri. Američka televizija E!, koja inače stoji iza jako popularnih reality šo­uova poput 'Keeping Up With The Kardashians ' ili 'Rich Kids from Beverly Hills', uspjela je dobiti pravo na prijenos cr­venog tepiha, a osim Voguea, eksklu­zivno pravo da prate događaj dobili su New York Times i njujorški ma­gazin The Cut.

d

raspored sedenja

d

Također, unatoč činjenici daje event posvećen tehnologiji, organizatori su zabranili gostima da objavljuju sel­fieje (koji su tako seljački, kazala je Wintour) ili na društvenim mrežama uživo izvještavaju svoje fanove 0 događajima tijekom večere. Što se tiče gostiju, Wintour je osobno sastavila listu poželjnih lica na eventu, koja za stolac moraju platiti najmanje 30 ti­suća dolara. Cijena određenih sto­lova, ovisno o poziciji, popela se i na nevjerojatnih 275 tisuća dolara! Prošle je godine šest stotina pozvanih gostiju u jednu večer skupilo 12,5 mi­lijuna dolara, a procjenjuje se da će ove godine taj iznos biti i veći. Pred­stavnici brendova, posebno oni modni, morali su dobiti pismeno do­puštenje od urednice Voguea, koja nije samo amenovala njihov dolazak već i odobravala njihove goste. Naravno, to su trebala biti imena ci­jenjena u svijetu filmske, televizijske ili glazbene umjetnosti.

s

Logično partnerstvo

s vogue i apple s

Kako navodi Ranked, Apple i Vogue kao partnere ovogodišnjeg bala ne spaja samo snaga već i nedostaci. Naime, oba su giganta polako počela pokazivati znakove slabosti na mo­dernom tržištu. Premda se brend Vogue ne može usporediti ni sa jednim drugim tiskanirn medijem u svijetu mode i ljepote, i on se teško prilagođava zahtjevima mlade pu­blike, sklonije digitalnim medijima Vogue nastoji, baš kao što i kaže tema Met Gale, spojiti modu i tehnologiju, ali tako da ne utječe na njihove te­meljne vrijednosti, slavljenje auten­tičnog haute-couturea koji balansira na granici mode i umjetnosti. Možda je upravo s tim na pameti Wintour angažirala mladu Taylor Swift kao zaštitno lice bala, u nadi da će se preko nje mlada publika, po­sebno njezina milijunska četa fanova, upoznati s visokom modom. Apple je, s druge strane, počeo svoje prve nedostatke pokazivati nakon smrti vizionara Stevea Jobsa. Publika revno prati svaki potez novog me­nadžmenta, koji se teško može mje­riti s Jobsom. Osim što, paradoksalno, mora konkurirati preminulom vlasniku mora se boriti i s novom konkurencijom, tehnološkim inovatorima koji se bave virtualnom stvar­nosti, električnim automobilima i no­sivom tehnologijom.

Izvor: Lider (svibanj, 2016.)