Tehnike smirivanja i relaksacije

Za početak mislite pozitivno…

U današnjem svetu koji je pun stresa i brzog tempa života, smirivanje i relaksacija su postali ključni faktori za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Tehnike smirivanja i relaksacije mogu pomoći da se smanji napetost, anksioznost i stres, poboljša raspoloženje i kvalitet sna. Smejte se svojim greškama, radujte se i najmanjem napretku i prihvatite i kritike i pohvale. Budite svoji i autentični sa puno samopouzdanja. Kada situacija dozvoljava, naučite da kažete “NE” i potražite pomoć.
  • Odmarajte se dovoljno, priuštite svom organizmu dovoljno sna, relaksacije i fizičke aktivnosti. Vodite računa o hrani koju jedete, piću koje konzumirate.
  • Umesto stimulansa i sredstava za smirenje, stručnjaci preporučuju:
  • Organizovan i stabilan dnevni raspored – Upravljanje vremenom
  • Prepoznavanje i razumevanje emocija – Emocionalna inteligencija
  • Promena u načinu na koji razumemo stvari koje nam se dešavaju – ABC strategija
  • Naučite da kažete NE – Asertivna komunikacija
  • Odstranjivanje obaveza koje nisu trenutno bitne – Određivanje prioriteta
  • Ograničen unos masnoće i jednostavnog šećera – Izbalansirana ishrana
  • Redovna telesna rekreacija – Fizička aktivnost
  • Tehnike opuštanja – Pravilno disanje
  • Psihološki saveti – Briga o sebi
1  
  1. Pravilno disanje - Sedite pravo, zastanite i dišite duboko. Udahnite do samog „kraja“ pluća, zastanite nekoliko sekundi i onda veoma lagano izdahnite. Neka broj udisaja i izdisaja bude 16 u minutu. Ova jednostavna metoda razbistriće vam glavu.
  2. Disanje i relaksacija -  Kada usavršite pravilno disanje možete se poigravati ostalim tehnikama relaksacije. Radite ih jako polako uz stalnu svest o pravilnom disanju. Vremenom će vam biti potrebno sve manje vremena. Lezite ili sedite udobno, zatvorite oči i opustite se par minuta uz pravilno disanje – udah/polagan izdah. Zatim postanite svesni svog tela... stegnite i sa sledećim izdahom opustite mišiće stopala, zatim potkolenica, pa natkolenica. Sa sledećim izdahom opustite mišiće zadnje lože, donjeg dela leđa, zatim i mišiće stomaka. Udahnite par puta duboko i sa sledećim izdahom opustite mišiće grudnog koša i gornjeg dela ledja... Sledećim izdahom opustite mišiće ramenog pojasa, zatim mišiće nadlaktice, podlaktice i šake. Udahnite i pri sledećem izdahu opustite mišiće vrata, lica i kosmatog dela glave... Udahite još par puta duboko i polako izdahnite i ukoliko postoji napetost u nekom delu tela sa sledećim izdahom opustite i te mišiće.
  3. Leptir - Prekrstite ruke preko grudi i dlanove stavite na ramena. Zatim ritmično, brzo i naizmenično levo-desno lupkajte rukama po ramenima od pet do sedam minuta. Na ovaj način stimulišete moždane hemisfere i dovodite organizam u ravnotežu, a istovremeno se oslobađate i stresa.
  4. Pucketanje - Postavite ruke u nivo ušiju i ritmično i naizmenično levo-desno pucketajte prstima što brže možete od pet do sedam minuta. Ovo je način da pokrenete kreativan rad moždanih ćelija i oslobodite se napetosti.
1       Sve ove tehnike smirivanja i relaksacije su dostupne i mogu se primenjivati u svakodnevnom životu. Važno je pronaći tehniku koja najbolje odgovara vašim potrebama i uključiti je u svakodnevnu rutinu. Redovna primena ovih tehnika može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja.