TEHNIKE ZA USPEŠNU KOMUNIKACIJU – CHUNKING

Chunking je tehnika koja se koristi u komunikaciji kako bi se složeni sadržaji podelili u manje delove ili "komadiće" koji su lakši za razumevanje i pamćenje.
Ova tehnika se često koristi u podučavanju novih koncepata ili u izradi prezentacija, ali se može primeniti u bilo kojoj situaciji u kojoj želite da prenesete složene informacije. Prilikom primene tehnike chunkinga, informacije se dele na manje delove koji se mogu lakše obraditi i zapamtiti. Ovi delovi se obično organizuju po logičkom redosledu kako bi se olakšalo razumevanje i povezivanje. Na primer, ako se pripremate za prezentaciju o složenim tehnološkim procesima, možete primeniti chunking tako što ćete informacije organizovati po fazama ili koracima procesa. Svaki korak može biti detaljno objašnjen i ilustrovan po primjerima, što će pomoći slušaocima da lakše prate vašu prezentaciju i bolje razumeju informacije koje im prenosite. Kada koristite tehniku chunkinga, važno je pratiti pažnju vaših sagovornika i osigurati da se informacije prilagođavaju njihovom razumevanju. Ako primetite da se vaši sagovornici bore s nekim delom informacija, pokušajte ga pojasniti na jednostavniji način ili ga razdvojiti u još manje delove. Korišćenje tehnike chunkinga može pomoći u poboljšanju vaše komunikacije i olakšati razumevanje složenih informacija.   1   Chunking možemo da koristimo na dva načina:
  • Postavljanjem pitanja za dobijanje specifičnih i konkretnih detalja.
  • Postavljanjem pitanja za dobijanje veće i uopštenije slike.
 

Uopštavanje - chunking up

  Uopštavanje je pomeranje na viši nivo apstrakcije koji obuhvata ono što proučavamo (ili ono o čemu govorimo, cilj na kome radimo i sl). Uopštavanje je korisno u radu sa ciljevima, u situacijama kada niste sigurni šta dalje. Čega je deo cilj koji trenutno ostvarujemo? Pitanja koja nam koriste da napravimo „korak gore“, koja nam omogućavaju da razmišljamo na višem nivou apstrakcije su:  
  • Šta želite time da postignete?
  • Zašto vam je to važno?
  • Sa kojom svrhom to radite?
  • Čega je ovo primer?
  • Šta vama ovo znači?
  • Šta vam donosi ostvarenje ovog cilja?
 

Raščlanjivanje - chunking down

  Raščlanjivanje predstavlja silazak na niži nivo apstrakcije ka konkretnim primerima onoga što proučavamo. Ovde idemo od apstraktnih pojmova ka detaljima:
  • Kako?
  • Kada?
  • Gde?
  • S kim?
  • Šta specifično?
  • Šta su primeri ovoga o čemu pričamo?
  Detalj                                       Apstrakcija                              Apstrakcija Sto                                          Kancelarijski nameštaj            Nameštaj Lenovo 310                             Laptop                                     Računar Kroasan                                   Pecivo                                     Hrana Mazda 3                                  Automobil                                Prevozno sredstvo    

Korak u stranu - chunking sideway

  Ovde se radi o poređenju sa terminima ili događajima koji se nalaze na istom nivou apstrakcije. Za pomeranje u stranu možemo koristiti poređenje i metafore. Tražimo pojam koji je ekvivalentan ili siličan u određenom sistemu. To je isto kao... Podseća me na... Ekvivalentno je sa...   3 Pročitajte više o tehnikama za uspešnu komunikaciju - https://mcb.rs/blog/tehnike-za-uspesnu-komunikaciju-postavljanje-pitanja/ https://mcb.rs/blog/tehnike-za-uspesnu-komunikaciju-aktivno-slusanje/ https://mcb.rs/blog/tehnike-za-uspesnu-komunikaciju-pozitivna-komunikacija/