TIHI OTKAZ - NAJNOVIJI TREND MLADIH GENERACIJA

Sa TikTok-a nam je stigao novi termin - tihi otkaz (quiet quitting) i munjevito preplavio internet. Hešteg #quietquitting je korišćen preko 18 miliona puta. O čemu se zapravo ovde radi?

ŠTA JE TIHI OTKAZ

Suprotno onome što sam naziv sugeriše, tihi otkaz zapravo ne podrazumeva davanje otkaza na poslu. On podrazumeva da zaposleni radi isključivo ono za šta je plaćen, i ništa više od toga. On se vodi idejom “radim koliko moram”. To znači da ne dolazi ranije na posao, niti ostaje posle radnog vremena. Ne čita i ne odgovara na poruke i mejlove van radnog vremena. Koristi sve pauze na koje ima pravo. Ne čuje se sa šefom ili kolegama u svoje slobodno vreme.  Screenshot 2022-12-07 at 08.42.32 Trend je potekao iz Sjedinjenih Država, gde je broj slučajeva sindroma sagorevanja (burnout syndrome) tokom pandemije dramatično porastao. Zaposleni, a najviše milenijalci i generacija Z, počeli su kritičnije da posmatraju radnu kulturu. Kao rezultat, milioni Amerikanaca su dali otkaz, a pojava je opisana kao Velika ostavka (Great Resignation).

GRANICE IZMEĐU POSLOVNOG I PRIVATNOG

U korenu pojave tihog otkaza je promena načina razmišljanja i stava prema poslu. Mladi zaposleni ne žele da izgaraju na poslu i vrše pritisak na sebe. Umesto toga, daju apsolutni minimum da posao bude obavljen, čuvajući svoje psihičko i fizičko zdravlje. Ključno im je postavljanje jasnih, zdravih granica između poslovnog i privatnog života. Screenshot 2022-12-07 at 08.43.10  

LENJOST MLADIH 

Poslodavci, međutim, žestoko kritikuju ovu pojavu. Naglašavaju da su današnje generacije lenje i privilegovane. Često se čuju komentari da bi današnja omladina trebalo da bude zahvalna što uopšte ima posao. Postavlja se pitanje zašto je traženje smisla van posla i odvajanje privatnog i poslovnog označeno kao negativno? Izrabljivanje zaposlenih ima dugu istoriju. Međutim, milenijalci i generacija Z su mnogo slobodniji u javnom izražavanju mišljenja i kritikovanju stvari koje im se ne dopadaju. Društvene mreže nude svima dostupnu platformu za revoluciju radne kulture. Potreba za promenom načina života se oseća već dugo, a glas te promene čujemo na TikTok-u, Instagramu, Twitter-u.

POSLEDICE TIHOG OTKAZA

Da li će tihi otkaz zaista dovesti do pozitivnih efekata po mentalno zdravlje? Stručnjaci imaju podeljena mišljenja. Sa jedne strane, on može biti rešenje za burnout sindrom i prekomerni stres vezan za posao. Psiholozi veruju da on pomaže u izgradnji samopouzdanja da se postave granice preko kojih ne želimo da radimo. Pored toga, potpuno isključivanje sa posla nakon radnog vremena daje vašem mozgu priliku da obradi događaje dana i pronađe rešenja za različite probleme.  Međutim, ne možemo ignorisati rizike koje quiet quitting nosi sa sobom. Nadređeni i kolege mogu da primete razliku u vašem radu, pa i vaša pozicija u kompaniji postaje ugrožena. Manjak motivacije na poslu može da rezultuje propuštenim prilikama za razvoj ili bolju poziciju. Ovakav način rada ima tendenciju da umanji osećaj svrhe i zadovoljstva i doprinese osećanju besmislenosti i dosade kod zaposlenog.  Kako će se ovaj trend razvijati, ne možemo da znamo. Da li će zaista revolucionirati radnu kulturu ili će se polako, kao mnoge nove TikTok pojave, ugasiti, ostaje da vidimo. Ono na šta može da nas inspiriše je da kritički razmotrimo šta očekujemo od radnog mesta i koje su naše granice.