Trikovi u Excelu 102. deo – Kada koristiti koju vrstu grafikona?

   

Kada koristim koju vrstu grafikona?

PROBLEM KORISNIKA: Ima 73 vrste grafikona. Kada treba da koristim koju vrstu grafikona?

REŠENJE: Evo nekoliko primera:

    Za vremenske serije s jednakim tačkama možete da koristite bilo stupčasti bilo linijski grafikon. Ljudi obično očekuju da vreme teče sleva nadesno. Za 12 ili manje tačaka koristite stubiće a za 12 ili više tačaka koristite linije.

    Za vremenske linije s nejednakim tačkama ili sa satima koristite grafikon rasipanja. Nemojte da koristite kružne grafikone za vreme. Umesto njih koristite grafikon s naslaganim stubićima na bazi 100% (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (165)

    Za upoređivanje prodaje proizvoda koji imaju dugačke nazive trakasti grafikon omogućava dovoljno prostora za dugačke tekstualne oznake duž leve ose.

    Za upoređivanje stavki nikada nemojte da koristite kružni grafikon. Kružne grafikone treba koristiti samo da se pokaže kako više stavki čini 100%.

    Excel pruža i neke druge vrste grafikona koje ovde nisu obrađene.

    Ako imate podatke iz ankete i za svoju kompaniju i za konkurenta, možete oba rezultata da stavite na jedan radarski grafikon. To će prikazati relativan rang za svako od pitanja (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (166)

    Grafikon s mehurićima je kao grafikon rasipanja, samo što veličina tačke označava treći deo podataka. Na primer, duž x ose biste mogli da upoređujete kilometražu, duž y ose starost a cenu automobila kroz veličinu mehurića (Slika 3).

MCB Trikovi u Excelu (167)

    Excel nudi četiri vrste berzanskih grafikona. Naziv grafikona vam govori o redosledu na koji treba poređati kolone s podacima (Slika 4).

MCB Trikovi u Excelu (176)

    Takođe nudi i površinske i prstenaste grafikone.

    Ima i mnogo drugih vrsta grafikona koje će možda biti potrebno da pravite. Primere možete videti na www.mrexcel.com/speedometer.html (Slika 5).

MCB Trikovi u Excelu (177)

    Alate za ove grafikone nude nezavisne firme. Mala Singh iz firme XLSoft Consulting nudi alate za crtanje grafikona u obliku brzinomera i makroekonomske grafikone krive ponude.

    Jon Peltier nudi alate za pravljenje raznih grafikona na http://peltiertech.com/Utility/ (Slika 6).

MCB Trikovi u Excelu (178)