Trikovi u Excelu 103. deo – Spajanje tekstualnih kolona

   

Spojite dve tekstualne kolone

PROBLEM KORISNIKA: U koloni A imam podatke s imenima a u koloni B s prezimenima (Slika 1). Želim da spojim te dve kolone u jednu.

MCB Trikovi u Excelu (168)

REŠENJE: Možete da upotrebite znak & kao operator za nadovezivanje u formuli u koloni C. Pre no što obrišete kolone A i B prvo promenite formule u koloni C u vrednosti. Ovo su koraci:

1. U ćeliju C2 unesite formulu =A2&B2 (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (169)

2. Da biste umetnuli razmak između imena i prezimena, spojite ćeliju A2, razmak pod znacima navoda i ćeliju B2 pomoću formule =A2&" "&B2 (Slika 3).

MCB Trikovi u Excelu (170)

3. Iskopirajte formulu u sve ćelije u postojećem opsegu.

JOŠ POJEDINOSTI: Da biste tekst "NORAH JONES" promenili u "Norah Jones", upotrebite funkciju PROPER. Funkcija =PROPER(A2&" "&B2) promeniće velika slova u mala slova s početnim velikim slovom. To će biti moguće za sva imena osim imena sa unutrašnjim velikim slovom, npr. Paul McCartney ili Dave Van-Horn. Posle korišćenja funkcije PROPER moraćete da ručno prepravite sva takva imena (neki predlažu da se prezime, npr. McCartney, unese sa razmakom kako bi se izbegao ovaj problem).

Napomena: Ako vam se dopada funkcija PROPER, možete probati i UPPER ili LOWER da pretvorite tekst u velika ili mala slova (Slika 4).

MCB Trikovi u Excelu (171)

PAŽNJA: Ako obrišete kolone A i B dok kolona C i dalje sadrži formule, sve formule će se pretvoriti u poruke o grešci #REF! (Slika 5). Ovo vam govori da imate formulu koja upućuje na ćelije kojih više nema. Možete odmah da pritisnete Ctrl+Z (ili Alt+Backspace) da poništite brisanje kolona.

MCB Trikovi u Excelu (172)

    Da biste zaobišli ovu situaciju, prvo pretvorite sve formule u koloni C u vrednosti. Primenite sledeće korake:

1. Izaberite podatke u koloni C.

2. Pritisnite Ctrl+C da iskopirate te podatke.

3. Bez menjanja izbora ćelija, izaberite karticu Home, padajući meni Paste, pa opciju Paste Values (Slika 6). U Excel-u 2007, umesto ikonice potražite tekst "Paste Values".

MCB Trikovi u Excelu (173)

4. Sada možete da obrišete kolone A i B.