Trikovi u Excelu 107. deo – Kako dodati kalkulacije u PowerPivot tabelu?

   

Dodavanje kalkulacija u PowerPivot tabelu

Microsoft predstavlja novi jezik za formule pod nazivom DAX (Data Analysis eXpressions). DAX se koristi da se u PowerPivot tabelu dodaju nova kalkulisana polja i dodaje nove mere pivot tabeli. DAX deli sa Excelom 81 funkciju, pa ako ste vešti u radu s Excel funkcijama ne bi trebalo da imate mnogo problema u radu sa DAX-om.

    Prva prazna kolona u PowerPivot prozoru zove se Add Column. Kliknite na bilo koju ćeliju u toj koloni. Unesite znak "jednako" i svoju formulu.

    Polje "Godina" na slici sadrži izraz =Year(Sales[Date]). Polje "Mesec" je =FORMAT(Sales[Date],"MMM").

    Posle dodavanja kalkulacije, naslov za tu kolonu će glasiti "Kalkulisana kolona". To je frustrirajuće. Čini se da treba da postoji neki način da se pre pravljenja kalkulacije navede odgovarajući naslov. Umesto toga, morate da pritisnete desni taster miša na naslovu i da izaberete opciju Rename Column (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (207)

PAŽNJA: Svaka kolona može da ima samo jednu formulu. Svaki red u koloni mora da ima identičnu formulu. Ne možete da se pozivate na ćelije u drugim redovima. Zbog toga u PowerPivot tabeli nije bitan koncept adresa ćelija kao npr. A2. Formulu ćete uvek određivati pomoću naziva iz tabele, što je uvedeno u Excel-u 2007.

    Dok pravite formulu, možete da mišem kliknete na neko polje da bi se formula odnosila na to polje. Ne možete da koristite tastere sa strelicama. Kada kliknete na neko polje, PowerPivot će napraviti sintaksu TableName[FieldName]. Ako samo ručno ukucavate formulu, mogli biste da izostavite TableName i da ukucate samo [FieldName]. Međutim, ako se u tabeli pozivam na neko polje, ja koristim miša da odaberem to polje, pa ćete kod mene uvek videti pun naziv TableName[FieldName].