Trikovi u Excelu 108. deo – Prikaz predugačkog komentara u ćeliji

   

Izmenite izgled komentara u ćelijama pomoću kružića za promenu veličine

PROBLEM KORISNIKA: U jednu ćeliju sam uneo veoma dug komentar. Komentar je duži od onoga što se može prikazati u polju komentara (Slika 1). Kako mogu da vidim ceo komentar?

MCB Trikovi u Excelu (199)

REŠENJE: Prilikom uređivanja komentara, da biste povećali polje komentara upotrebite kružiće za promenu veličine.

    Excel vam daje i potpunu kontrolu nad veličinom i izgledom polja komentara. Kada uređujete tekst u komentaru, ivica oko komentara ima dijagonalne linije (Slika 2). Ako tada pritisnete Ctrl+1, možete da menjate samo font.

MCB Trikovi u Excelu (202)

    Da biste dobili ceo skup opcija formatiranja, morate da prvo pritisnete levi taster miša na ivici sa dijagonalnim linijama. To će promeniti linije u tačkice (Slika 3). Tada pritisnite Ctrl+1 i Excel će prikazati ceo dijalog Format Comment sa svim karticama opcija.

MCB Trikovi u Excelu (203)

JOŠ POJEDINOSTI: Žutu pozadinu možete da promenite. U dijalogu Format odaberite opcije Colors i Lines. Otvorite padajući meni Fill i izaberite opciju Fill Effects na dnu liste (Slika 4). Možete izabrati i preliv boje pa čak i promeniti transparentnost komentara tako da se mogu videti ćelije ispod njega (Slika 5).

MCB Trikovi u Excelu (208)

MCB Trikovi u Excelu (209)

REZULTAT: Komentar će se pojavljivati s formatiranjem koje je drugačije od 99,9% komentara koje su ljudi navikli da vide.

JOŠ POJEDINOSTI: Moguće je generalno promeniti osnovnu boju svih budućih komentara, ali vam to ne preporučujem. Boja komentara se izvodi iz boje tool tips-a u Control Panel-u. To možete da promenite izborom opcija Start, Control Panel, Personalization, Window Color, Advanced Appearance Settings (Slika 6). Otvorite padajući meni Item i izaberite opciju Tool Tip. Otvorite padajući meni Color 1 pa izaberite opciju Other... Sada možete da unesete RGB vrednosti da napravite bilo koju boju.

MCB Trikovi u Excelu (210)

PAŽNJA: Zapanjićete se koliko ima tool tips-a u Windows-u. Smatrao sam da me nova boja tool tips-a previše ometa. Želeo sam da ponovo vratim osnovnu boju, ali ta boja nije ponuđena kao standardna boja u padajućem meniju. Da biste se vratili na prvobitnu žutu boju, upotrebite postavke sa Slike 6.

MCB Trikovi u Excelu (211)