Trikovi u Excelu 118. deo – Upotreba grafičkog alata SmartArt

   

PROBLEM KORISNIKA: Moj šef treba da grafički dokumentuje korake u projektnom planu..

REŠENJE: Dok je Excel 2003 pružao 5 vrsta poslovnih dijagrama na meniju Diagram na kartici Insert, Excel 2007 je ponudio 84 različite vrste poslovnih dijagrama u novom grafičkom alatu SmartArt. Excel 2010 ima preko 180 vrsta dijagrama. Upotreba grafičkog alata SmartArta (Slika 1). U grupi Picture se ponavljaju mnogi izgledi grafike. Dodatni izgledi se mogu preuzeti sa sajta Office.com.

MCB Trikovi u Excelu (239)

    Većina vrsta SmartArt grafikona pruža neograničen broj oblika. Grafikon u vidu liste bez problema može da ilustruje 3 ili 17 stavki. Međutim, neke vrste grafikona su ograničene. Na primer, grafikon u obliku zupčanika može da ilustruje samo 3 koncepta a nekoliko grafikona sa strelicama mogu da ilustruju samo 2 stavke. Kada kliknete na sličicu u dijalogu Choose a SmartArt Graphic, opis s desne strane pokazaće da li je ta grafika ograničena na određeni broj oblika.

    Sličice često pokazuju da li je dijagram pogodan za tekst nivoa 1 ili tekst nivoa 1 i 2. Ako imate bullet-e, to je tekst nivoa 1, a ako imate bullet-e i podtačke u okviru njih, to je tekst nivoa 1 i 2. Neki grafikoni neće dobro izgledati s tekstom oba nivoa. Na Slici 2 je Block Cycle grafikon. Gornji grafikon sadrži samo tekst nivoa 1. U donjem grafikonu prvoj stavci je dodato nešto teksta nivoa 2. To prouzrokuje da sav tekst nivoa 1 u celom grafikonu postane neobično mali.

MCB Trikovi u Excelu (240)

    Za razliku od toga, grafikon Vertical Box List dizajniran je tako da ima polja za dugačak tekst nivoa 2 (Slika 3).

MCB Trikovi u Excelu (241)

Evo sedam glavnih grupa koje nudi SmartArt

GRAFIKONI U OBLIKU LISTE – Ove grafikone možete da koristite za ilustrovanje niza stavki. Mada lista ima izvestan redosled, obično nema strelice da se pokaže da lista sadrži niz koraka.

GRAFIKONI PROCESA – Slični su grafikonima u obliku liste, ali su oblici povezani strelicama ili su i sami u obliku strelica.

GRAFIKONI CIKLUSA – To su grafikoni procesa kod kojih poslednji korak procesa ima strelicu koja pokazuje nazad ka prvom koraku u tom procesu. Oni su odlični za ilustrovanje neprekidnog poboljšanja.

GRAFIKONI HIJERARHIJE – Koriste se za organizacione šeme i za sažete prikaze knjiga ili projekata.

GRAFIKONI VEZA – Zajednički naziv za 31 različitu vrstu grafikona. Obuhvata dijagrame formula, grafikone u obliku zupčanika, levka, bilansa, dijagrame sadržaja, Venove dijagrame i drugo. Ako treba da ilustrujete suprotstavljene ideje, upotrebite ovu kategoriju.

MATRIČNI GRAFIKONI – Ova kategorija nudi grafikone s četiri kvadranta ili četiri kvadranta i naslov.

PIRAMIDALNI GRAFIKONI – Oblici poređani u obliku piramide ili obrnute piramide.