Trikovi u Excelu, 12 deo: Imenovani rasponi ili Kako komplikovane formule načiniti kraćim i jasnijim

   IMENOVANI RASPONI

U vrijeme kada sam bio mlad i nadobudan (naučio ponešto o Excelu), mislio sam da znam mnogo. Sve do jednog dana...

Kolega mi je poslao fajl pripremljen u Excelu sa podacima o artiklima, naručenim količinama i jediničnim cijenama, sa ciljem da ja taj fajl malo vizuelno dotjeram i provjerim tačnost formula.

„Formule nisu komplikovane, lako ćeš se snaći“ – bilo je posljednje što sam čuo prije nego što je kolega otišao na godišnji odmor.

Hajd', lijepo, pomislih i bacih se na posao. Uistinu, tabela nije bila komplikovana, ali je kontrola formula počela da mi zadaje glavobolje. Da se odmah razumjemo: nije bilo mnogo kolona ni komplikovanih proračuna, ali je bilo dosta redova pa sam se u jednom momentu uhvatio kako se pitam da li ćelija $A5655 na jednom radnom listu odgovara zbiru raspona ćelija G$696:O$891 sa drugog i još četiri slična raspona sa trećeg radnog lista, podjeljenog sa nekim čudnim koeficijentom.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Slika 1 Prvobitni izgled tabele Slika 1 Prvobitni izgled tabele[/caption]
 

Pošto je rok za završetak kontrole bio „jučer“, nazovem kolegu (koji je već bio na plaži), unaprijed se radujući što ću mu bar malo pokvariti odmor.

- Ahaaaaa, znači, to te „žulja“ – vedro je odvratio. - Nikakav problem, daj mi par minuta pa ću ti poslati verziju koja te neće zbunjivati.

Ostadoh u čudu, pitajući se kako to misli pojednostaviti za nekoliko minuta. Već sam sebe zamišljao kako čitam uputstvo od 300 stranica u kome „sve lijepo piše“ i, naravno, ne završavam posao na vrijeme. Ma, kakvo vrijeme, ne završavam ga nikako!

Uistinu, za nekoliko minuta stigao mi je e-mail sa fajlom koji je izgledao identično onome kojeg sam već imao. Samo izgledao....

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]2 Slika 2 Izgled tabele nakon "izmjena"[/caption]

Umjesto slova, brojki i dolarskih znakova u formulama je pisalo: „cijena*količina“, „SUM(količina), AVERAGE(cijena)“, „cijena u eurima“, „ukupna cijena u eurima“ itd. Osjećao sam se poput čovjeka koji je mislio da je slijep a onda je odjednom skinuo sunčane naočari.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Slika 3. Prikaz formula nakon „izmjena“ Slika 3. Prikaz formula nakon „izmjena“[/caption]
 

Nisam mogao izdržati pa sam ga uvečer opet nazvao (nisam se usuđivao da mu još jednom pokvarim dan na plaži) kako bih saznao kako je to napravio, a naročito kako je to uspio za tako kratko vrijeme.

- Pa, vidi, u pitanju su tzv. imenovani rasponi. Odabereš raspon ćelija i daš mu neko ime. Nakon toga, u formulama koristiš ime tog raspona umjesto referenciranja na ćelije. Tako su formule mnogo kraće i jasnije. Naravno, onda ih i neko ko nije upoznat sa fajlom – poput tebe, može lako razumjeti.

- A kako praviš imenovane raspone?

- Odabereš raspon ćelija i u gornjem lijevom uglu (gdje se vidi adresa aktivne ćelije) ukucaš ime raspona (u ovom primjeru „Količina“) i pritisneš tipku ENTER. Pazi da ime raspona ne počinje donjom crtom ili brojem i da ne sadržava razmake.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Slika 4 Pravljenje imenovanog raspona pomoću Address Cell Slika 4 Pravljenje imenovanog raspona pomoću Address Cell[/caption]

- Onda, vjerovatno, u formuli samo ukucam ime raspona?

- Upravo tako: Excel čak prepoznaje prva slova imena raspona i automatski ti nudi raspone koji odgovaraju unesenim slovima. A spisak kreiranih imenovanih raspona možeš vidjeti ili ubaciti u formulu klikom na adresu aktivne ćelije i odabirom željenog raspona.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Slika 5 Excel "prepoznaje" imenovani raspon Slika 5 Excel "prepoznaje" imenovani raspon[/caption]

- Mogu li se rasponi ćelija na koje se odnose imenovani rasponi promjeniti? Mislim na situacije kada npr. dodam nove redove koje želim uključiti u već imenovani raspon?

- Da, ali moraš ići na meni (tab, ribbon) „Formulas“ pa odabrati „Name Manager“. Odabereš raspon, klikneš na „Edit“, selektuješ željene ćelije, potvrdiš pritiskom na kvačicu i klikneš na dugme „Close“.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Slika 6 Izmjena postojećeg imenovanog raspona Slika 6 Izmjena postojećeg imenovanog raspona[/caption]

Brisanje je također lako: odabereš imenovani raspon i klikneš na „Delete“. Naravno, brisanje raspona ne znači i brisanje podataka na koje se imenovani raspon odnosi, već samo brisanje imena. Kod brisanja zapamti da će sve formule koje koriste imenovani raspon koji brišeš javiti grešku.

- Lako je kreirati imenovani raspon za jednu grupu ćelija. Pretpostavimo da imam tabelu sa 20 kolona, moram li 20 puta ponoviti postupak za kreiranje imenovanih raspona?

- Ne, postoji mnogo brži način: selektuj kolone (uključujući i imena kolona) i na meniju „Formulas“ odaberi „Create from selection“, uključi opciju „Top Rows“ i dobićeš 20 imenovanih raspona koji se odnose na 20 kolona. Svaki raspon će dobiti ime po imenu kolone.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Slika 7 Pravljenje imenovanih raspona na osnovu odabranih podataka Slika 7 Pravljenje imenovanih raspona na osnovu odabranih podataka[/caption]

- Želim promjeniti kurs eura? Vidim imenovani raspon u formulama i formule ispravno funkcionišu, ali ga ne vidim u spisku imenovanih raspona u gornjem lijevom uglu.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]8 Slika 8 Imenovani raspon "EUR" se vidi u formulama, ali se ne vidi na spisku imenovanih raspona[/caption]

- Pa izgledalo bi neprofesionalno da imamo usamljenu ćeliju na koju će se formule referencirati. Rješenje je da se napravi imenovani raspon koji neće biti nijedna ćelija već će biti pohranjen u memoriji fajla. U ovom slučaju to je kurs eura (1,95583 KM). Kada se u formuli bude koristio raspon pod imenom „EUR“, koristiće se vrijednost koju si unio (1,95583).

Na meniju „Formulas“ odaberi „Define Name“. Dodjeli ime (EUR) a u polju „Refers to“ unesi kurs eura. Jako bitna stvar je da li se imenovani raspon odnosi samo na određeni radni list ili na cijeli fajl.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="489"]Slika 9 Kreiranje imenovanog raspona u memoriji fajla Slika 9 Kreiranje imenovanog raspona u memoriji fajla[/caption]

Napomene:

- Kod brisanja imenovanih raspona paziti na formule koje se referenciraju na imenovani raspon koji želiš obrisati jer formule više neće funkcionisati

- Kod kreiranja imenovanih raspona je bolje koristiti meni „Formulas“ i definisati odmah je li imenovani raspon na nivou radnog lista ili fajla. Ovo je jako osjetljivo pitanje jer mogu postojati dva imenovana raspona s istim imenom na dva radna lista. Kod komplikovanijih formula ovo lako može da zbuni. Preporučujem da se imenovani rasponi kreiraju na nivou fajla, ili bar da imaju jedinstvene nazive.

Najava: Pošto imamo sve sastojke (Data Validation, VLOOKUP i Imenovane raspone), „uz jednu žlicu“ INDIRECT funkcije, u jednom od narednih tekstova ćemo pokazati kako napraviti „pametne padajuće liste“, odnosno, kako napraviti da kada se u jednoj padajućoj listi odabere jedna opcija da se sadržaj druge padajuće liste automatski mjenja.

U narednom broju: matrične formule (ili formule nizova, array formulas) – naravno, višećelijske i jednoćelijske