Trikovi u Excelu 122. deo – Jedna veoma stara funkcija

   

Prikažite poslednju odgovarajuću vrednost

PROBLEM KORISNIKA: Funkcija VLOOKUP prikazuje prvu odgovarajuću vrednost koju pronađe. Meni je potrebna poslednja odgovarajuća vrednost u podacima (Slika 1). Na ovoj slici želim da potražim "A" i da nađem "12" iz reda br. 5 jer su to najnoviji podaci za "A".

MCB Trikovi u Excelu (267)

REŠENJE: Upotrebite sledeći izraz: =LOOKUP(2,1/($A$1:$A$7=D2),$B$1:$B$7) (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (268)

    Prvo, LOOKUP je jedna veoma stara funkcija koju je Excel zadržao radi kompatibilnosti sa starijim programom Quattro Pro. To je jedna čudna funkcija kojoj je potrebna vrednost koja se traži, vektor pretrage i vektor rezultata. Ona uvek koristi verziju Approximate Match (traženje približne vrednosti) koju biste dobili kada koristite parametar TRUE na kraju izraza funkcije VLOOKUP. Kao i kod traženja približne vrednosti, i funkcija LOOKUP očekuje da je tabela sortirana, ali pošto ćete vi koristiti ovu formulu da prevarite Excel, tabela ne treba da bude sortirana.

     Ljudi na kraju dođu do toga da upotrebe LOOKUP umesto VLOOKUP jer LOOKUP radi s nizovima koji ne funkcionišu u slučaju VLOOKUP. Ovde prikazujemo jednu od sposobnosti funkcije LOOKUP u radu s nizovima.

    Hajde da objasnim ovu formulu, korak po korak, počev od A1:A7=D2. Ovo poređenje će proizvesti niz TRUE/FALSE vrednosti. Na Slici 3 došli biste do {TRUE; FALSE; FALSE; FALSE; TRUE; FALSE; FALSE}.

    Zatim formula deli taj niz brojem 1. Excel tretira TRUE kao 1 a FALSE kao 0. Naravno, 1/1 je 1. Međutim, 1/0 daje grešku DIV/0. Posle obavljanja deljenja imaćete niz vrednosti koje su ili 1 ili #DIV/0!: {1; #DIV/0!; #DIV/0!; #DIV/0!; 1; #DIV/0!; #DIV/0!}.

    Približna VLOOKUP ignoriše tekstualne stavke i oznake grešaka. I ovde je tako.

    Pitanje je da li treba da tražite 9.99999999999999E+307 ili samo 99999999. Odgovor je: potražite broj koji je veći od bilo koje očekivane vrednosti. Logički test će dati ili 1 ili #DIV/0!. Nema šanse da u ovom delu formule ikada dobijete išta veće od 1. Dakle, možete prosto da potražite broj 2.

    Kada funkcija LOOKUP traži broj 2 u nizu {1; #DIV/0!; #DIV/0!; #DIV/0!; 1; #DIV/0!; #DIV/0!}, ona ne može da ga nađe (Slika 3). Stoga koristi poslednju brojčanu stavku. U ovom slučaju, to je broj 1 koji je izračunat iz ćelije A5. Funkcija LOOKUP će prikazati petu stavku iz vektora rezultata. Pošto je vektor rezultata opseg ćelija B1:B7, Excel će prikazati podatak "12" iz ćelije B5.

MCB Trikovi u Excelu (269)