Trikovi u Excelu 123. deo – Prihvatljivost od 90%

   

PowerPivot raspoređuje vašu dugmad za filtriranje

OPASKA: Dugmad za filtriranje bolje rade u programu PowerPivot. Vi treba da odlučite da li će dugme da bude horizontalno ili vertikalno.

SAVET: Vertikalna dugmad su dobra za dugačke liste stavki.

    Pošto napravite taj izbor, PowerPivot će se pobrinuti oko rasporeda dugmadi. Na Slici 1, PowerPivot je odlučio da bi Sektor izgledao dobro kao filter sa dve kolone a da bi Proizvod dobro funkcionisao kao filter sa tri kolone.

MCB Trikovi u Excelu (264)

    Imajte u vidu da možete da menjate boju dugmadi ali ne možete da podešavate broj kolona niti veličinu dugmadi. Ako pokušate da promenite veličinu nekog filtera, PowerPivot će odmah vratiti njegov izgled na proračunatu veličinu.

    Ja uglavnom čestitam PowerPivot timu što je pokušao da uredi te filtere. Na osnovu dužine unosa i broja stavki, PowerPivot obavlja dobar posao oko utvrđivanja odgovarajuće veličine. To je sigurno bolje od Excel-ove logike da ređa svaki filter kao jednu kolonu na sredini ekrana. PowerPivot filteri su prihvatljivi 90% vremena, dok Excel-ove filtere uvek treba prilagođavati.

PAŽNJA: Ponekad ipak treba da preuzmete kontrolu nad filterom i da mu promenite veličinu.

Postoji okvir koji potpuno okružuje horizontalne filtere. Veličinu tog okvira možete da promenite i da se nadate da će to popraviti izgled filtera. Za još bolji rezultat izvucite filter potpuno izvan tog okvira. Sada imate kontrolu nad formatiranjem tog filtera.