Trikovi u Excelu 127. deo – Poigravanje s imenima

   

Promenite "Smith, Jane" u "Jane Smith"

PROBLEM KORISNIKA: Imam kolonu s imenima u stilu "Prezime, ime". Kako te podatke mogu da pretvorim u "Ime i prezime"?

REŠENJE: Mada biste to mogli da uradite u mnogo koraka, korišćenjem opcije Text to Columns pa zatim formule za nadovezivanje, problem bi rešila i jedna velika formula. Za početak, iza kolone A treba da umetnete jednu praznu kolonu u kojoj će biti kalkulacija.

    Funkcija =FIND(",",A2) pronaći će zapetu u podacima u koloni A. Kod podatka "Smith, Jane" zapeta je šesti znak pa će funkcija FIND prikazati broj 6.

    Prvo ime počinje od drugog znaka posle rezultata funkcije FIND i pruža se do kraja teksta. Da biste izdvojili ime možete da upotrebite funkciju MID. Za funkciju MID potreban je neki tekst, polazna pozicija i dužina. Ako zatražite više znakova no što ih ima u datom tekstu, tada će Excel da prikaže sve od polazne pozicije do kraja teksta. Na primer, ako zatražite 50 znakova, Excel će uzeti u obzir svako ime (bez prezimena) koje ima 50 ili manje znakova. Dakle, upotrebićete funkciju =MID(A2,FIND(",",A2)+2,50).

    Prezime su uvek znakovi na krajnjoj levoj strani, pa zato upotrebite funkciju =LEFT(A2,FIND(",",A2)-1).

    Da biste spojili ime i prezime, nadovežite funkciju za ime, razmak pod znacima navoda i funkciju za prezime. Treba da pazite da izostavite znak "=" iz funkcije LEFT jer se taj znak ne stavlja ispred funkcije kada se ona javlja u sredini formule.

    Ako želite tekst s velikim i malim slovima, onda celu ovu funkciju treba da umetnete u funkciju PROPER.

Formula glasi =PROPER(MID(A2,FIND(",",A2)+2,50)&""&LEFT(A2,FIND(",",A2)-1)) (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (278)