Trikovi u Excelu 129. deo – Serija u boji

   

Uslovno formatiranje grafikona

PROBLEM KORISNIKA: Hoću da stubić na grafikonu bude zelen za vrednosti 90 i više, žut za vrednosti od 70 do 90, i crven za vrednosti niže od 70. Da li mogu da uslovno formatiram grafikon (Slika 1)?

MCB Trikovi u Excelu (284)

REŠENJE: Uslovno formatiranje u grafikonima (još) nije podržano. Ipak, možete upotrebiti formule da podatke razdvojite u tri serije, jednu za crvenu boju, jednu za žutu a jednu za zelenu. Za svaku kategoriju biće obojena samo jedna serija. Druge serije će biti nedostupne (#N/A).

    Dole navedene formule razbijaju vrednost u koloni B na jednu od tri serije u kolonama D, E ili F (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (285)

    Formule koje se koriste za pravljenje te tabele prikazane su na Slici 3.

MCB Trikovi u Excelu (286)

    Kada pravite grafikon, napravite grafikon s naslaganim stubićima (stacked column chart). Zatim izaberite svaku seriju i upotrebite opciju Format pa Shape Fill da odaberete odgovarajuću boju.

JOŠ POJEDINOSTI: Jedan previd u Excel-u 2007 onemogućio je kontrolisanje boje negativnih stubića kada izaberete opciju Invert If Negative (Slika 4). Da biste formatirali negativne stubiće mogli biste da primenite sličan metod.

MCB Trikovi u Excelu (287)

    U Excel-u 2010 možete da koristite običan grafikon sa stubićima. Formatirajte serije. U kategoriji Fill izaberite Invert If Negative. Kao prvu boju možete da izaberete zelenu a kao drugu crvenu (Slika 5).

MCB Trikovi u Excelu (288)