Trikovi u Excelu 141. deo – Pratite otplatu kredita

   

Napravite tabelu otplate kredita

PROBLEM KORISNIKA: Znam da je lako izračunati mesečnu otplatu pomoću funkcije PMT. Hteo bih da vidim saldo kredita posle plaćanja svake mesečne rate. Kako mogu da napravim tabelu otplate kredita?

REŠENJE: Za pravljenje te tabele možete koristiti funkcije PPMT i IPMT. Evo kako:

1. Na praznom delu radne tabele dodajte naslove kolona Uplata, Datum, Glavnica, Kamata, i Saldo.

2. Osigurajte da formula za saldo u prvom redu pokazuje na iznos kredita (Price) u ćeliji B1.

3. U sledećem redu tabele unesite broj 1 za uplatu rate. Pritisnite taster Ctrl i vucite kvadratić za popunjavanje da biste uneli odgovarajući broj uplata.

4. U kolonu za datum unesite prvi datum. Pritisnite desni taster miša i povucite kvadratić za popunjavanje do poslednjeg reda. Kada pustite taster miša izaberite opciju Fill Months.

5. Unesite funkciju PPMT koristeći odgovarajuće apsolutne reference, tako da je možete iskopirati u kolonu D kako bi se koristila za funkciju IPMT. Sintaksa je:

=PPMT(rate, per, nper, pv, [fv], [type]). Jedina razlika u odnosu na funkciju PMT jeste dodavanje broja perioda kao drugog parametra. U ćeliji C8 unesite =PPMT(. Stopa je B3/12, ali pošto kliknete na ćeliju B3 pritisnite taster F4 da dodate znak dolara. Unesite /12 i zapetu. Kliknite na prvi broj uplate. Pritisnite tri puta taster F4 da bi se ispred broja kolone pojavio znak dolara. Unesite zapetu. Kliknite na rok otplate kredita ("term") u ćeliji B2 pa pritisnite taster F4. Unesite zapetu. Unesite znak "minus" pa kliknite na iznos kredita u ćeliji B1. Pritisnite taster F4 i zatvorite zagradu. Cela formula sada glasi:

=PPMT($B$3/12,$A8,$B$2,-$B$1) (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (329)

6. Iskopirajte ovu formulu u kolonu "Uplata kamate" (Interest Payment). U formuli izmenite PPMT u IPMT. Da biste prepravili formulu pritisnite taster F2 ili kliknite dva puta na ćeliju. Drugi način je da izaberete ćeliju i upotrebite miša da izaberete prvo slovo P u reči PPMT u polju za unos formula. Pritisnite taster I da promenite PPMT u IPMT.

7. Za formulu salda upotrebite prethodni saldo minus otplatu glavnice tekućeg meseca.

8. Izaberite tri ćelije koje sadrže kalkulacije glavnice, kamate i salda. Kliknite dva puta na kvadratić za popunjavanje da biste iskopirali formule za sve mesece.

JOŠ POJEDINOSTI: Da biste proverili da li je tabela ispravna, spustite se do poslednjeg reda. Trebalo bi da vidite da saldo dolazi na nulu s poslednjom uplatom (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (330)

ALTERNATIVNA STRATEGIJA: Svaki put kada za neku formulu morate da unesete brojeve od 1 do n, imate jednu zgodnu alternativu. Umesto da u radnu tabelu unosite te formule, tamo gde treba da stoji 1 unesite formulu ROW(A1) (Slika 3). Kada tu formulu iskopirate naniže, ona će se promeniti u ROW(A2) koja će dati broj 2 i tako dalje.

MCB Trikovi u Excelu (331)