Trikovi u Excelu 149. deo – Koja je verovatnoća da dobijete na Loto-u?

   

Izračunajte verovatnoću da dobijete na lotou

PROBLEM KORISNIKA: Glavna nagrada u igri Super Loto ove nedelje je 8 miliona dolara. Da li da igram?

REŠENJE: Zavisi koliko brojeva je u igri. Treba da utvrdite broj mogućih kombinacija u toj igri.

Da biste izračunali broj mogućih kombinacija za igre u kojima birate 6 od 40, 44, 48 brojeva itd. možete da upotrebite funkciju COMBIN na sledeći način:

1. Napravite tabelu s brojem loptica u igri loto (40, 44, 48 itd.) u ćeliji A2.

2. U ćeliji B2 navedite koliko brojeva treba tačno da pogodite (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (350)

3. U ćeliju C2 unesite formulu =COMBIN(A2,B2).

 

Ako navedete da treba da pogodite 6 od 40 brojeva, onda su šanse da dobijete 3,83 miliona prema 1. Za uplatu od 1 dolara i isplatu od 8 miliona dolara, šanse su na vašoj strani.

Kod igre s 44 broja šanse su 7 miliona prema 1. Ovde su šanse samo malo na vašoj strani.

Kod igara s 48 ili 54 broja isplata je premala u odnosu na male šanse koje igra pruža.

JOŠ POJEDINOSTI: Funkcija COMBIN izračunava kombinacije. Tu nije bitan redosled izvlačenja loptica. Kada biste imali igru u kojoj biste morali da pogodite i brojeve i njihov redosled, koristili biste funkciju PERMUT da biste utvrdili broj permutacija izvlačenja 6 brojeva od 40 određenim redosledom.

JOŠ POJEDINOSTI: U Americi su postale popularne dve lutrije koje traže od igrača da pogodi pet brojeva iz jednog skupa a zatim i jedan iz zasebnog skupa brojeva. To znači da morate da pogodite dva izvlačenja da biste dobili glavnu nagradu. Pomnožite kombinacije iz prvog izvlačenja s kombinacijama iz drugog. Evo kalkulacija za lutrije Mega Millions i PowerBall (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (351)

Statistički ima smisla igrati Mega Millions samo kada je glavna nagrada veća od 175 miliona dolara, a PowerBall kada je glavna nagrada veća od 195 miliona dolara. Kao što vidite, lutrije su porez koji plaćaju oni što ne znaju da koriste Excel.