Trikovi u Excelu 15. deo: Lakše održavanje kompleksnih formula - pišite ih kao što programeri pišu svoj kôd

 

Ako niste znali, svoje formule možete pisati i slično načinu na koji programeri pišu svoj kôd radi lakše čitljivosti. Taj pristup je naročito koristan pri pravljenju kompleksnih i ugnježdenih formula (formula unutar formula), kao i formula koje uključuju više logičkih operatora poput IF, OR, AND i sličnih.

Zašto biste pisali formule na takav način? Pa, kod složenijih formula vrlo lako se izgubiti: Gdje je početak? Šta je uslov čemu? Gdje staviti zagradu? Gdje mi nedostaje zagrada? Gdje sam pogriješio? itd.

  Pogledajte formulu ispod i pokušajte otkriti šta ona radi::

=IF(DAY(AT$11)=1;INDIRECT("Volumes!"&ADDRESS(ROW();COLUMN());TRUE);AVERAGE(INDIRECT("Volumes!"&ADDRESS(ROW();COLUMN()-(DAY(AS$11)));TRUE):INDIRECT("Volumes!"&ADDRESS(ROW();COLUMN());TRUE)))

Ukratko, formula provjerava ćeliju sa datumom i ako je prvi dan u mjesecu, vraća određenu vrijednost a ako nije, vraća različitu vrijednost.

Naravno da ste shvatili logiku formule. Pravo pitanje je: koliko vam je vremena trebalo?

  Pogledajte istu formulu napisanu malo drugačije:

formulavisualbhs

 

Za uvlačenje redova koristio sam razmaknicu a za prelom reda unutar ćelije kombinaciju tipki ALT+ENTER. Ne brinite: to ni na koji način ne utiče na funkcionalnost ili tačnost formule.

Programeri imaju mogućnost dodavanja komentara na kraju svake linije koda. Na taj način i nakon dosta vremena (a lako se zaboravi) lako otkriju šta koji red programa radi. Također, to je dobro kada neko drugi treba da uređuje kod.

U Excelu možete dodati komentar na nešto drugačiji način a da opet ne poremetite funkcionalnost ili ispravnost formule. Dodajte sljedeće:

+ N("vaš opis formule ili jednog njenog dijela")

Svoj tekst stavite između navodnika. N funkcija konvertuje brojeve i datume u brojčane vrijednosti, ali kada je u zagradi tekst uvijek vraća nulu.

Ovako ste logiku kompleksne formule prikazali vizuelno i stavili napomene unutar formule.

Za lakše razumjevanje složenih formula preporučujem korištenje imenovanih raspona. O imenovanim rasponima možete više pročitati ovdje.