TRIKOVI U EXCELU 150. DEO – VIŠE OD NULE

   

Korišćenje funkcija MAXX, MINX i SUMX

PROBLEM KORISNIKA: Hoću da izračunam niz razlika između maksimalnih i minimalnih cena (Max (Price) - Min(Price)) u pivot tabeli. Međutim, kada to uradim pomoću kalkulisanog polja u pivot tabeli, sve daje rezultat nula (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (342)

Evo šta se dešava: Kalkulisano polje ide u svaki red u originalnom skupu podataka. Izračunava MAX(D2), koja je 25,74. Zatim izračunava MIN(D2). Ona je isto 25,74. MAX(D2)-MIN(D2) daje nula.

REŠENJE: PowerPivot i DAX nude niz funkcija koje će rešiti taj problem. Funkcija SumX znači Sum Expression (izraz za zbir). Ona će sabrati numeričke vrednosti koje proističu iz evaluacije izraza za svaki red jedne tabele. DAX nudi i AverageX, CountX, CountAX, MinX, i MaxX. Evo kako ih upotrebiti da rešite taj problem:

1. Idite na originalni skup podataka.

2. Pritisnite Ctrl+T da ga definišete kao tabelu.

3. Na kartici PowerPivot u Excel-u izaberite opciju Create Linked Table.

4. Za trenutak ćete se naći u PowerPivot prozoru. Pritisnite ikonicu XL na PowerPivot Quick Access traci sa alatima da biste se vratili u Excel (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (343)

5. Kliknite na ikonicu Pivot Table na kartici PowerPivot. Izaberite prvu opciju za običnu pivot tabelu.

6. Dodajte "Company" u zonu oznaka redova.

7. Na kartici PowerPivot kliknite na New Measure.

8. Definišite meru za minimalnu cenu. Formula je =MINX(Table1, Table1[Price]) (Slika 3).

MCB Trikovi u Excelu (344)

9. Ponovite korake 7 i 8 za maksimalnu cenu: =MaxX(Table1,Table1 [Price]).

=Table1[MaxP]Table1[MinP].

REZULTAT: pivot tabela koja izračunava razliku između maksimalne cene (u svim redovima) i minimalne cene (u svim redovima) za svaku kompaniju (Slika 4).

MCB Trikovi u Excelu (345)

JOŠ POJEDINOSTI: Ovo ste mogli da napravite pomoću samo jedne mere, koristeći formulu: =MaxX(Table1,Table1[Price])-MINX(Table1,Table1[Price]).

Lepa stvar kod funkcija MINX i MAXX jeste ta da poštuju filtere primenjene na ćeliju u pivot tabeli iz oznaka redova, oznaka kolona i dugmadi za filtriranje. Ako dodate mesec kao polje kolona da biste izračunali raspon u martu za kompaniju Apple, PowerPivot program za računanje u suštini će filtrirati podatke tako da uzme u obzir samo Apple i samo mart pa primeniti funkcije MAXX i MINX na rezultate koje budu dali ti filteri (Slika 5). Na ovoj slici je pokušaj ilustrovanja kalkulacije koja se odvija u memoriji u PowerPivot programu.

MCB Trikovi u Excelu (346)