TRIKOVI U EXCELU 155. DEO – DOBRO, LOŠE I PROGNOZA

   

Stvarni podaci za januar i planski za februar

PROBLEM KORISNIKA: Da li mogu da sačuvam formatiranje u nekoj šablonskoj tabeli pa da onda upotrebim funkciju GETPIVOTDATA da za neke mesece prikažem stvarne podatke a za neke druge planske?

REŠENJE: Kao i u mnogim drugim stvarima, imam dobre vesti i loše vesti. Evo moje ocene problema.

Dobra vest: Excel 2010 nudi novu funkcionalnost koja se zove imenovani skupovi i koja vam konačno dozvoljava da pravite asimetrične izveštaje.

Loša vest: Kod ove verzije Excel-a imenovani skupovi mogu da se koriste samo s OLAP pivot tabelama pa ne možete da ih koristite s običnim pivot tabelama.

Dobra vest: Ako obične Excel podatke preuzmete kroz PowerPivot, ti podaci postaće OLAP pivot tabela pa ćete stoga moći da koristite imenovane skupove.

Dakle, želite da prikažete stvarne podatke za period od januara do aprila i planske za preostale mesece (Slika 1):

MCB Trikovi u Excelu (379)

Na kartici PivotTable Tools Option izaberite opcije Fields, Items, Sets pa zatim Create Set Based on Column Items (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (376)

Excel će vam prikazati dijalog s novim redom za svaku kolonu u vašoj pivot tabeli. Izaberite neku kolonu pa kliknite na opciju Delete Row da biste uklonili red iz pivot tabele (Slika 3).

MCB Trikovi u Excelu (377)

    Na kraju ćete dobiti listu sa samo željenim kolonama (Slika 4).

MCB Trikovi u Excelu (378)

Rezultujuća pivot tabela je prikazana na Slici 5. Ovo je iznenađujuće teško uraditi u običnim pivot tabelama, ali je svakako moguće sa PowerPivot skupovima podataka.

MCB Trikovi u Excelu (379)