Trikovi u Excelu 156. deo – Sredite neispravne podatke

   

Prikažite konto i naziv kupca

PROBLEM KORISNIKA: Izvorni podaci mi pristižu od komercijalista. Oni ne koriste dosledno naziv kupca za jedan broj konta (Slika 1). To me tera da u tabelu unosim i broj konta i naziv kupca a to izgleda grozno. Naziv kupca se ne pojavljuje u zbirovima za svaki konto (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (366)

MCB Trikovi u Excelu (367)

Ovaj čest problem rešio bi se kada bi Microsoft dodao opcije First i Last u ovaj padajući meni (Slika 3). Zaista nije važno ako dobijemo G.E. ili General Electric, bilo koji naziv je milion puta bolji od prazne ćelije u zbirnom redu.

MCB Trikovi u Excelu (368)

Ipak, za sada nemamo ni opciju First ni opciju Last. Verovatno bi za vas najbolje bilo da napravite pivot tabelu s brojevima konta i prihodom. Iskopirajte celu pivot tabelu pa izaberite opciju Paste as Values (Slika 4).

MCB Trikovi u Excelu (369)

Sada vam je omogućeno da između kolona s brojevima konta i prihodom ubacite jednu praznu kolonu. Upotrebite funkciju VLOOKUP da biste iz originalnog skupa podataka uneli naziv kupca (Slika 5).

MCB Trikovi u Excelu (372)

ALTERNATIVNO REŠENJE: I sami možete da primenite funkciju FIRST na originalnom skupu podataka. Dodajte jednu kolonu pod nazivom "Broj konta – Kupac" (Acct – Customer) (Slika 6). Upotrebite jednu formulu da broj konta nadovežete na VLOOKUP kako biste dobili prvog kupca iz liste.

MCB Trikovi u Excelu (373)

Kada pravite pivot tabelu, umetnite ovo polje u oznake redova (Slika 7).

  MCB Trikovi u Excelu (374)