Trikovi u Excelu 157. deo – PRILIČNO SKORO

   

Da li upotrebiti funkciju NOW ili TODAY?

PROBLEM KORISNIKA: Kakav je smisao korišćenja funkcije TODAY()? Zar ona nije ista kao funkcija NOW()?

REŠENJE: Funkcija NOW daće datum i vreme kada je poslednji put vršena kalkulacija podataka u fajlu. Podaci u fajlu se kalkulišu prilikom otvaranja fajla, kada unesete neku vrednost u radnu tabelu ili kada pritisnete taster F9. Drugim rečima, kalkulacije se vrše prilično često.

Ako unesete funkciju NOW u neku ćeliju, ona će uglavnom prikazati trenutni datum i prilično skorašnje vreme.

Funkcija TODAY slična je funkciji NOW osim što daje samo trenutni datum. U mnogim slučajevima, funkcija TODAY je prikladnija za kalkulisanje broja dana od trenutnog datuma do nekog roka.

Ćelija B1 na slici sadrži jedan rok. Ako unesete da se izračuna =B1-NOW(), Excel će reći da je on udaljen 12,561 dan. Ako unesete da se izračuna =B1-TODAY(), Excel će reći da je taj rok udaljen 13 dana. Ako idete na posao u ponedeljak, onda će većina ljudi reći da je sreda udaljena dva dana od ponedeljka. Ako koristite funkciju NOW umesto TODAY, onda će u 9 ujutro Excel reći da je sreda udaljena 1,625 dana (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (370)

JOŠ POJEDINOSTI: Da biste izračunali trenutno vreme, mogli biste da upotrebite funkcije =NOW()-TODAY() ili =MOD(NOW(),1). Ne zaboravite da ćeliju sa rezultatom prebacite u vremenski format.